Hoe krijg je echt wittere tanden?

Stralend witte tanden, wie wil dat nou niet? Voor nog geen dertien euro kan je bij de drogist een soort viltstift kopen waarmee je direct witte tanden krijgt. Waar voor je geld of toch niet zo'n blinkend product als gedacht?

Stralend witte tanden, wie wil dat nou niet? Voor nog geen dertien euro kan je bij de drogist een soort viltstift kopen waarmee je direct witte tanden krijgt. Waar voor je geld of toch niet zo'n blinkend product als gedacht?

De White Touch Now van Prodent is een whitening-pen waarmee je direct wittere tanden krijgt. Of zoals fabrikant Prodent het zelf zegt: 'een innovatieve pen die je op elk moment van de dag voorziet van een zelfverzekerde Hollywood smile' of 'witte tanden on the go'. Het is net als even een bak koffie bij de pomp langs de snelweg halen. Met hetzelfde gemak zorg je onderweg naar je volgende afspraak voor een stralend witte glimlach.

Hoe werkt deze pen?

Volgens de verpakking heel simpel. Je haalt hem uit de verpakking, drukt een paar keer op het knopje tot er de substantie uit de pen op de borsteltjes komt en smeren maar op je tanden. Er wordt gebruik gemaakt van de 'Blue Light Technology'. We bellen even met fabrikant Prodent, onderdeel van Unilever. De medewerker van de klantenservice legt uit dat de substantie in de pen hecht aan het tandoppervlak en een optisch effect creëert. Het maskeert een gele kleur en maakt tanden tijdelijk witter.

Wat is het stofje dat tanden witter maakt?

Dat is 'Blue Covarine', oftewel een blauw pigment. 'Het is geen verf, want het blijft niet zitten. Je zult ook merken dat het van tijdelijke aard is. Op het moment dat je eet of drinkt gaat het ook weer weg.' Prodent raadt aan om zelf te onderzoeken hoe vaak je het product wil aanbrengen. Het kan ook meerdere keren per dag. 'Het verschilt per gebit, per persoon.' Volgens de website van Prodent kan je de whitening-pen zo vaak als je wilt gebruiken.

'Puur optisch effect'

We bellen ook even met Nils van Calcar. Hij is tandarts en docent aan het Academisch Centrum Tandheelkunde in Amsterdam. Van Calcar legt uit dat dit product werkt alsof je als het ware een laagje Tipp-Ex op je tanden smeert. 'Het gaat hier om een puur optisch effect, de tandkleur zal altijd hetzelfde blijven. Het is van tijdelijke aard en zal door eten, drinken en tandenpoetsen er weer vanaf gaan.'

Kan het kwaad als je het vaak gebruikt?

'Nee, er zitten geen schadelijke stoffen in', aldus tandarts Van Calcar. Op de ingredientenlijst ziet Van Calcar wel alcohol staan. 'Dat zal mogelijk de tand wat kunnen uitdrogen en daar kan hij tijdelijk iets gevoeliger van worden.' Een ander ingrediënt is Mica. Dat zijn kleine glimmertjes, fijne kristallen die ook in tandpasta zitten om het meer te laten schitteren.

Snel en gratis optisch witte tanden?

Kan je op een andere manier, die geen geld kost, snel optisch wittere tanden krijgen Dat kan volgens Van Calcar. 'Als je tanden uitdrogen worden ze witter. De snelste manier is om een föhn gedurende korte tijd op je tanden te zetten, maar niet op een warme stand.'

Hoe krijg je echt wittere tanden?

Er zijn twee soorten verkleuring van tanden. Je hebt verkleuring van het drinken van koffie, thee en cola. Die kan je er af polijsten. Een elektrische tandenborstel en normale tandpasta zou dan normaal gesproken voldoende moeten zijn. 'Als je echt de kleur van de tand wil beïnvloeden moet je aan de waterstofperoxide en dat is een voorbehouden handeling aan de tandarts.'