Hoe kun je als student energietoeslag ontvangen?

studenten-energie-toeslag71304926_l.jpg

Studenten worden uitgesloten van de energietoeslag, terwijl dit juridisch niet mag. Dit blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Mochten studenten een zaak aanspannen tegen hun gemeente, blijkt de kans groot te zijn dat ze gelijk krijgen van de rechter, zeggen juristen. 

Met de stijgende energieprijzen is er een eenmalige energietoeslag van 800 euro beschikbaar. Deze toeslag is bedoeld voor mensen met een laag inkomen die door stijgende energieprijzen in problemen komen. Hoewel het nog altijd een voorstel is en nog goedgekeurd moet worden door de Eerste en Tweede Kamer, kun je al wel een aanvraag indienen.

De aanvraag is niet voor iedereen beschikbaar, in de toelichting op het wetsvoorstel adviseert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om vier groepen uit te sluiten van de toeslag. Dit geldt voor jongeren tot 21 jaar, mensen die dak- of thuisloos zijn, mensen die in een inrichting wonen en studenten. In de richtlijn bij het wetsvoorstel is dat advies overgenomen, studenten kunnen worden uitgesloten.

Hoe kun je dit als student het beste aanpakken?

Als student is het van belang dat je de energietoeslag in ieder geval aanvraagt bij jouw gemeente. Voorzitter Ama Boahene van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) adviseert het volgende: ‘Op basis van wat juristen hierover tegen Nieuwsuur zeggen is het een goed idee om een aanvraag te doen bij jouw gemeente voor energiecompensatie. Gemeenten beoordelen vervolgens of er wel of niet een compensatie wordt gegeven.’ 

Vermelden dat het om bijzondere bijstand gaat

Hoogleraar Socialezekerheidsrecht Gijsbert Vonk zegt dat een aanvraag voor de energietoeslag van studenten onder algemene bijstand niet op gaat: ‘Gemeenten kunnen studenten uitsluiten voor algemene bijstand omdat ze student zijn. Dit doordat er al een andere voorziening beschikbaar is, namelijk studiefinanciering.’ 

Vonk zegt dat als studenten een aanvraag voor de energietoeslag aanvragen en melden dat het om bijzondere bijstand gaat, gemeenten verplicht zijn te kijken naar jouw situatie als individu. Volgens Vonk gaat het dan om hoeveel er binnenkomt en hoeveel geld eruit gaat. Komt dit onder het minimum, moet de gemeente jouw situatie bekijken.

‘Bijzondere bijstand aanvragen buiten de regeling van energietoeslag om’

Het is volgens Vonk van belang om in je aanvraag te benoemen dat je bijzondere bijstand wilt aanvragen buiten de regeling van energietoeslag om. ‘Gemeenten moeten er dan inhoudelijk induiken. Een student die thuis woont is mogelijk niet succesvol, maar woon je in een studentenflat en je ziet een stijging in de energiekosten en hebt weinig andere inkomsten, dan is het kansrijk.’

De gemeente bekijkt jouw aanvraag, in deze aanvraag moet je hard kunnen maken dat je onder hebt minimum komt door stijgende energieprijzen, dan moet de gemeente daarop ingaan. De gemeente kan dan niet zeggen je komt er niet tussen want je bent student, dat kan wel bij algemene bijstand. 

Wat te doen bij een afgekeurde aanvraag?

Mocht jouw aanvraag afgekeurd worden, kun je een zaak aanspannen tegen de gemeente, de kans is dan groot dat ze gelijk krijgen van de rechter, zeggen juristen. Volgens Vonk kun je in ieder geval altijd bezwaar maken. Er wordt dan opnieuw naar jouw aanvraag gekeken. 

Je maakt bezwaar door een brief naar jouw gemeente te schrijven, hierin zet je:

  • De redenen voor je bezwaar
  • Dagtekening 
  • Handtekening
  • Schrijf met grote letters bezwaar op de brief 

Mocht dit bezwaar worden afgekeurd, kun je ook nog naar een rechter stappen. Boahene zegt: ‘In het geval dat jouw gemeente nee zegt, is er dan een mogelijkheid om bezwaar maken. Mocht je eventueel in een later stadium naar de rechter gaan, geloven juristen in een kansrijke procedure.’ 

Bron: Nieuwsuur