Hoe maak je thuis de lekkerste cappuccino?

05022021cappuccino.jpg

Een goede cappuccino en een krantje; voor veel mensen een ultiem geniet moment in de ochtend. Het liefst drink je die natuurlijk in een koffietentje, maar nu dat even niet kan is thuis cappuccino maken een aantrekkelijke optie. Naast een koffiezetapparaat heb je er alleen een melkopschuimer voor nodig. Benieuwd welke melkopschuimer het beste uit de test komt? Dat testte Radar eerder al voor je. 

Maar hoe pak je dit verder aan? Welke melk schuimt het beste? Welke koffie kun je het best gebruiken? Allemaal vragen die belangrijk zijn voor het maken van die perfecte cappuccino. Om antwoord te krijgen op deze vragen vroeg Radar aan koffie-expert Rose van Asten naar de beste tips voor de perfecte cappuccino. 

Cappuccino warmhouden

Allereerst is het fijn om de mok waar je de cappuccino in gaat maken voor te verwarmen. Zo blijft de koffie langer warm en is hij niet meteen lauw wanneer je hem wil drinken. Dit kun je doen door kort wat kokend water in de mok te gieten en dit eruit te halen net voor je de cappuccino gaat maken. 

Hoe maak je cappuccino?

Dan over naar het echte werk; het maken van de cappuccino. Maar wat is een cappuccino nou precies? Bij een cappuccino gaat het erom dat de koffie, warme melk en het melkschuim allemaal gelijk verdeeld zijn. Hiervoor zet je een espresso en warm je melk op in een melkopschuimer. Heb je geen melkopschuimer en warm je de melk op een andere manier op? Maak de melk dan niet warmer dan 70 graden. De echte volle, zoete, smaakbeleving heb je met melk die tussen de 60 en 65 graden warm is. Maar als je de melk net iets warmer maakt heb je nog rustig de tijd om na het zetten van de cappuccino even een krantje te pakken en rustig te gaan zitten. 

Zorg ervoor dat de koffie en de melk ongeveer op hetzelfde moment klaar zijn en wals de melk nog een of twee keer wanneer je deze gaat schenken. Wanneer je de melk gaat schenken geldt; hoe sneller hoe beter. Schenk goed door, zodat je een straal van ongeveer anderhalve centimeter hebt. Maar er is wel een verschil wanneer je de cappuccino voor een of twee personen maakt. Als je twee cappuccino's maakt is het aan te raden om de eerste maar halfvol te schenken, omdat je als eerst het melkschuim schenkt. Schenk daarna de tweede cappuccino helemaal en maak met de rest van het schuim de eerste cappuccino af. Zo is het melkschuim goed verdeeld over de koffies. 

Cappuccino met koemelk

In  principe kun je voor een cappuccino magere, halfvolle of volle melk kiezen. Die schuimen allemaal even goed op. Maar bij een goede cappuccino wil je wel dat de melk en het schuim eigenlijk een massa worden en hoe magerder de melk is, hoe sneller de melk zich scheidt van het schuim. Voor latte art heb je bijvoorbeeld heel vloeibaar schuim nodig en dan is volle melk wel het meest aan te raden. 

Cappuccino met een plantaardig alternatief

Wanneer je kiest voor een plantaardig alternatief bij de cappuccino is het belangrijk dat je een 'barista' versie kiest. Melkschuim ontstaat door eiwitten en plantaardige alternatieven hebben die van nature minder. In de barista versies worden de eiwitten versterkt, zodat er alsnog genoeg melkschuim ontstaat. Belangrijk bij plantaardige alternatieven is dat je ze niet te warm maakt, omdat ze net als magere melk heel gevoelig zijn voor de scheiding van vloeistof en schuim.