Hoe meet je je internetsnelheid (en wat heb je eraan)?

internetsnelheid_123rf_780.jpg

Wat de snelheid van je internetverbinding is, kun je eenvoudig achterhalen. Maar wat moet je vervolgens met die informatie?

Daarbij zijn er wel een paar zaken waarmee je rekening moet houden.

Waar kun je je internetsnelheid meten?

Het is eenvoudig om erachter te komen wat de snelheid van je internetverbinding is. Even googelen ('internetsnelheid meten') en je hebt de keus uit meerdere websites met een tool die dit in één klik kan. Een veelgebruikte is bijvoorbeeld Speedtest.net.

Een paar kanttekeningen:

  • Vrijwel al deze tools zijn van hetzelfde bedrijf (Ookla)
  • De test is het meest betrouwbaar binnen het netwerk van je eigen provider
  • Die van Vodafone is op het moment van schrijven offline
  • Telfort heeft niet zelf een tool online staan, maar verwijst door naar Speedtest (ook van Ookla)

Voor zuivere testresultaten is het verstandig om eerst het volgende te doen:

  • Zorg dat je via een internetkabel verbonden bent, dus niet via wifi
  • Sluit alle andere programma's
  • Zorg dat er (tijdelijk) geen andere apparaten op deze verbinding zitten

De meting via zo'n tool levert doorgaans binnen een minuut twee getallen op. Deze geven je download- en je uploadsnelheid weer.

Toch kan het met inachtneming van bovenstaande punten nog zo zijn dat verschillende tests (op verschillende sites en / of verschillende tijdstippen) andere uitkomsten opleveren - zie onderstaande voorbeelden. Dit kan veroorzaakt worden door drukte op de server waarop de snelheidstest staat.

Wat betekenen die getallen precies?

Eerst even wat begrippen uitleggen. Downloaden is het binnenhalen van bestanden via het internet (bijvoorbeeld het bekijken van een filmpje), uploaden is het versturen van bestanden via het internet (bijvoorbeeld e-mailen).

De snelheid is uitgedrukt in Mb/s, oftewel megabits (Mb) per seconde. Let op! Je moet megabits niet verwarren met megabytes (MB).

Wat is het verschil? Megabytes worden gebruikt om bestandsgroottes mee aan te duiden, megabits worden gebruikt voor het weergeven van de internetsnelheid.

Een megabyte is acht keer zo groot als een megabit. Dat betekent dat als je een bestand van 1 MB (megabyte dus) in een seconde wilt downloaden, je een verbinding nodig hebt van 8 Mb/s (megabits per seconde).

Een paar getallen om de verhoudingen duidelijker te maken:

  • Een terabyte (TB) is 1.000 gigabyte (GB)
  • Een gigabyte (GB) is 1.000 megabyte (MB)
  • Een megabyte (MB) is 1.000 kilobytes (kB)
  • Een kilobyte (kB) is 1.000 bytes
  • Een byte is 8 bits

Wellicht herken je een aantal van deze aanduidingen wel.

  • Zo geeft je computer in de Verkenner (Windows) of Finder (Apple) vaak aan hoeveel MB of GB een bepaald bestand is.
  • Een liedje in mp3-formaat is gemiddeld tussen de 5 en 10 MB.
  • Een foto in jpg-formaat, genomen met je smartphone, is doorgaans tussen de 2 en 12 MB.
  • Een aflevering van een serie die je gedownload hebt, is meestal enkele honderden MB's groot. Meer dan 1.000 MB (oftewel groter dan een GB) kan ook; meestal is de video dan van hogere kwaliteit.
  • Gangbare groottes van geheugenkaartjes, zoals je misschien in je telefoon hebt, zijn 16 GB en 32 GB. Groter en kleiner bestaan ook!
  • De grootte van een harde schijf wordt tegenwoordig vaak uitgedrukt in terabytes (TB) of gigabytes. Bijvoorbeeld 1 TB, wat dus gelijkstaat aan 1.000 GB.

Lees meer uitleg en voorbeelden in: Wat kan ik met een gigabyte doen?

Welke snelheid heb je nodig?

Als je verbinding sneller is dan 0 Mb/s kun je in principe al internetten. De vraag is alleen hoe lang je op bepaalde dingen wilt wachten.

Stel bijvoorbeeld dat je een e-mail ter grootte van 2 Mb verstuurt met een snelheid van 1 Mb/s. Dat duurt dan dus 2 seconden.

Nu is mailen een vrij simpele handeling, en berichten die alleen uit een paar regels tekst bestaan zijn veel kleiner dan 2 Mb, dus als dat het enige is wat je doet kun je waarschijnlijk prima uit de voeten met zo'n minimale snelheid.

In de praktijk gebruiken mensen hun internetverbinding echter (ook) voor zwaardere taken, zoals het bezoeken van sites met veel beelden of het bekijken van video's (YouTube, Netflix, NPO Gemist). En bovendien vaak met meerdere mensen tegelijk - denk aan een gezin, een studentenhuis of een café met een wifi-netwerk. In zulke situaties wil je dus een (veel) hogere snelheid tot je beschikking hebben.

Op basis van de hoeveelheid gebruikers van jouw aansluiting én de activiteiten die zij regelmatig op internet (willen) uitvoeren, kun je dus een inschatting maken van de snelheid die je nodig hebt.

Als je dat lastig vindt, kun je ook een ruwe schatting maken op basis van je huidige internetverbinding (als je die al hebt). Meet de Mb/s en bedenk of je vindt dat de activiteiten die je doet, vlot genoeg verlopen.

Uiteraard kun je je ook laten voorlichten door je (beoogde) provider.

Wat is de maximaal haalbare snelheid van mijn verbinding?

Als je een abonnement hebt met een snelheid van 25 Mb/s, dan is dat de maximale snelheid die je kunt halen. Providers adverteren ook met deze hoogst haalbare snelheid. Houd er rekening mee dat dit dus niet de gemiddelde snelheid is! In praktijk is er altijd sprake van een bepaald snelheidsverlies.

Oorzaken hiervan kunnen onder andere zijn:

  • het soort verbinding (bijvoorbeeld wifi in plaats van de internetkabel)
  • apps die (op de achtergrond) aan staan
  • de afstand van je modem naar de wijkcentrale
  • de kwaliteit van de lijn
  • hoeveel mensen er tegelijkertijd gebruik maken van de verbinding
  • waar en hoe je je router hebt geplaatst (indien je wifi gebruikt)

Lees (onder andere) hoe je je router het beste kunt neerzetten in: Verbeter je wifisignaal met deze 8 tips

Kortom, denk je dat 10 Mb/s genoeg is voor wat jij wilt met je internetaansluiting, kies dan voor een abonnement met een snelheid die daar nog wat boven ligt - bijvoorbeeld 20 Mb/s.

Dat kost meestal wel wat meer. Behalve hoeveel geduld je hebt is het dus de vraag hoeveel je bereid bent om te betalen.


Met dank aan Gerke (in de comments) en Selwyn (op Facebook) voor de feedback, waarmee we dit artikel hebben kunnen aanvullen.