Wat kan ik met een gigabyte doen?

data-thumb.jpg

Internetten op je telefoon wordt steeds populairder en sneller. Daarom bieden telecomproviders databundels aan van vele gigabytes. Maar hoeveel data heb je nodig? We zochten voor je uit wat je online kunt doen met een gigabyte.

Eerst even een opfrisser: een gigabyte is een maat voor de grootte van een digitaal bestand. Een gigabyte bestaat op haar beurt weer uit 1024 megabytes en een megabyte bestaat weer uit 1024 kilobytes. Internetsnelheid, daarentegen, wordt normaliter uitgedrukt in megabit (Mbit). De rekensleutel is als volgt: 8 Mbit per seconde staat gelijk aan 1 megabyte per seconde.

Haal het meeste uit je databundel

Het internet op je telefoon wordt steeds sneller, waardoor je meer data verbruikt. Dat is logisch: een YouTube-filmpje afspelen met de vorige generatie mobiel internet ging erg langzaam. Daarom deed bijna niemand het. Met het nieuwst 4G-netwerk zijn snelheden van 150 Mbit/s niet uitgesloten: filmpjes via het internet afspelen (‘streamen’) is een peulenschil met deze snelheden. Mede hierom gebruiken mensen met een 4G-verbinding gemiddeld twee keer zoveel data als mensen met een 3G-verbinding. De verwachting is dat dit verder stijgt: in 2020 verbruikt iemand met 4G 3.3 keer meer data, zeggen analisten.

Maar pas op: een databundel van een gigabyte is bij deze snelheden binnen één minuut op. (150  Mbit/s / 8 ≈ 19 MB/s. 1024 MB (1 gigabyte) / 19 MB/s ≈ 53 seconden). Wees gerust: niet veel bestanden die je op het internet bekijkt zijn zo groot.Lees ook: ‘Nooit meer over je databundel: 8 tips’

Om het meeste uit je databundel te halen, loont het om je dataverbruik goed in de gaten te houden en de zwaardere activiteiten alleen te doen als je verbonden bent met WiFi. Internetverbruik is namelijk voor een groot deel afhankelijk van welk type media je bekijkt en/of beluistert. Hieronder  een overzicht.

Audio

Muziek streamen via internet is afhankelijk van de kwaliteit van het geluid. Van een gigabyte kan je bijna twee uur audio van CD-kwaliteit luisteren. De kans is echter groter dat je muziek luistert via een streamingdienst zoals Spotify. Op de laagste kwaliteit - 96 Kbit/s, dit kan je zelf instellen - kan je van een gigabyte 24 uur van deze muziek streamen: op de hoogste kwaliteit (320 Kbit/s) daalt dit tot circa zeven uur.

Video

Videobestanden zijn een stuk groter dan audiobestanden. Je kan slechts één uur standaarddefinitie TV streamen. Weer geldt: hoe hoger de kwaliteit van de video hoe minder je ervan kan bekijken van een gigabyte. Zo kan je maar zeven minuten HDTV bekijken van een gigabyte.

De verhouding tussen beeldkwaliteit en bestandsgrootte hangt ook af van hoe de video gedigitaliseerd is. Zo kan je via YouTube nog net geen half uur videoclips streamen van de hoogste kwaliteit (1080 p). Via NPO Gemist (360 p: ca. 750 Kbit/s) kan je drie uur en veertig minuten aan video bekijken. Op de laagste videokwaliteit van YouTube (240 p is 400 Kbit/s) kan je langer streamen, bijna zes uur.

WhatsApp

Een WhatsApp-bericht is slechts een paar kilobyte groot: van een gigabyte kan je er bijna een miljoen versturen. Hoeveel dat per maand is? Als je 30 dagen lang 24 uur per dag 19 berichten per minuut zou verzenden maak je net één gigabyte op. Let op, dit gaat om pure tekst berichten: foto’s en video’s die je meestuurt zijn een stuk groter. Een foto van een nieuwere smartphone (iPhone 5/Samsung Galaxy S6) is tussen de vier en vijf megabyte. Hiervan kan je er dus ongeveer honderd op ware grootte versturen van een gigabyte.Lees ook: ‘Automatisch afspelen Facebookfilmpjes uitschakelen

Surfen

Hoeveel of hoelang je kan surfen van een databundel van een gigabyte is lastiger om te zeggen: belangrijk is hoeveel en welke pagina’s je bezoekt én wat daarop staat. Gemiddeld genomen is een webpagina vier megabyte groot. Populaire pagina’s zijn vaak veel kleiner: de honderd meest bezochte sites zijn gemiddeld kleiner dan anderhalve megabyte. Een veelgebruikte schatting voor surfen via je mobiele telefoon is 2-4 megabyte per minuut: een gigabyte geeft je dus tussen de vier en 8.5 uur surftijd. Facebook verbruikt ongeveer hetzelfde.Let op: deze cijfers dienen ter indicatie: individuele gevallen zullen nooit hetzelfde zijn. Bekijk altijd de verbruikstatistieken van je eigen telefoon.Hoe beperk jij je dataverbruik? Laat het ons weten in de reacties!

Meer over