background branding

ACM: Dataverbruik via 3G-netwerk daalt

acm-thumb.jpg

Voor het eerst werd er meer data verbruikt via 4G- dan 3G-datanetwerken. Dit kwartaal steeg het dataverbruik via de mobiele telefoon van 21 naar 35 miljard megabyte.

Dat blijkt uit de telecommonitor die ACM - Autoriteit Consument en Markt - ieder kwartaal publiceert.

64 procent van het gemeten dataverbruik verliep via een 4G-netwerk. Dit kwartaal werd er voor het eerst een daling in het dataverbruik via 3G geconstateerd. Henk Don, bestuurslid ACM: ‘In de volgende kwartalen zal duidelijk worden of het 3G-dataverbruik inderdaad de top voorbij is.’ De providers KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 hebben sinds 2015 een landelijk 4G-dekking.

Vaste telefonie

Daarnaast daalde het aantal Nederlanders met een vaste, traditionele telefoonaansluiting tot onder de één miljoen. Dat komt door de stijging van alles-in-één-bundels, zegt ACM: 6,3 miljoen Nederlanders hebben inmiddels een dergelijk abonnement. 84 procent van de telefoonaansluitingen vallen hieronder. ACM: 'We zien dat consumenten vooral overstappen van een traditionele vaste telefoonlijn naar bellen via een breedbandverbinding. Zo’n telefoonverbinding krijgen consumenten vaak voordelig aangeboden in combinatie met internettoegang van hun telecomprovider.'

Telecommonitor

Toezichthouder ACM publiceert elk kwartaal de marktcijfers van de telecomsector in de Telecommonitor. Deze Telecommonitor laat de ontwikkelingen zien op het gebied van mobiele diensten, vaste telefonie, breedband, televisie en bundels op basis van cijfers van de belangrijkste partijen in de telecomsector.

Bron: ACM