Verplichte compensatie bij storing internet en telefoon

vergoeding-storing-780.jpg

Telecomaanbieders zijn vanaf 1 juli 2017 verplicht om een compensatie te bieden voor hun klanten als er langer dan 12 uur sprake is van een storing bij mobiele en vaste internet-en telefoondiensten. Wat betekent dat voor jou?

Dit is een artikel uit juni 2016, door de redactie geüpdatet op 08 april 2019.

De compensatie geldt voor zowel 'gewone' consumenten als zakelijke klanten met vaste en mobiele telefonie (prepaid of een abonnement), internet, radio, televisie en gecombineerde pakketten.

Hoe hoog is de compensatie?

Hoe hoog de vergoeding is, hangt van verschillende dingen af: hoelang duurde de storing, en wat voor contract heb je? Woordvoerder Harald Hanemaaijer van het ministerie legt uit dat compensatie verplicht is bij een storing langer dan twaalf uur.

Duurt de storing tussen de 12 en 24 uur? Dan heb je recht op een bedrag gelijk aan de abonnementskosten die je voor één dag betaalt. Duurt de storing langer dan 24 uur? Dan krijgt je voor iedere volgende periode van 24 uur ook de abonnementskosten van één dag terug. Heb je een prepaidcontract? Per 24 uur dat de storing zich voordoet, krijg je 50 eurocent. Duurt de storing langer dan 24 uur? Dan ontvang je ook 0,50 euro voor iedere volgende periode van 24 uur. De minimale compensatie is altijd 1 euro.

Storing aan eigen apparatuur?

Let op: ligt de storing aan je eigen apparatuur, die je niet huurt of koopt van de aanbieder? Dan kun je geen aanspraak maken op compensatie.

Wat kun je doen?

  1. Neem contact op met de klantenservice van de aanbieder. Dat kan bijvoorbeeld telefonisch, per mail of via een contactformulier op de website.
  2. Kom je er niet uit met de provider? Gebruik dan deze voorbeeldbrief.
  3. Ben je niet tevreden met de oplossing, of krijg je geen reactie? Dan kun je in sommige gevallen naar de geschillencommissie stappen of naar de rechter.

Bron: Overheid.nl / Ondernemersplein.nl / Ministerie van Economische Zaken / ConsuWijzer