Wat verandert er in 2017 voor jou?

2017_watverandertervoorjou.jpg

Het nieuwe jaar brengt een hoop nieuwe regelgeving met zich mee. Wat verandert er voor jou als consument in 2017? Radar zet het op een rijtje.

Zorg: Hogere premies, uitgebreider basispakket

  • Het basispakket van zorgverzekeringen wordt uitgebreid. Zo gaat plastische chirurgie deels weer vergoed worden. Het gaat hierbij om behandelingen als ooglidcorrecties, borstcorrecties en besnijdenis bij mannen. Er moet wel sprake zijn van een medische noodzaak. Ook worden kosten vergoed als iemand om medische redenen tijdelijk niet thuis kan wonen. Lees ook het hulpartikel 'Veranderingen in het basispakket in 2017'
  • De uitbreiding van het basispakket zorgt er wel voor dat de zorgpremie stijgt. Naar verwachting betalen Nederlanders in 2017 een tientje per maand extra. De stijging wordt verder veroorzaakt door dure medicijnen en de langere gemiddelde levensduur. Het verplichte eigen risico blijft wel onveranderd met 385 euro.
  • Zorgverzekeraars vergoeden alleen nog zorg van ggz-zorgaanbieders met een zogeheten kwaliteitsstatuut. Dit kwaliteitsstatuut bepaalt hoe de ggz-instellingen en zorgverleners hun zorg regelen.
  • Zorgaanbieders moeten verplicht een klachtenfunctionaris hebben voor als iemand er met de zorgverlener zelf niet uitkomt. Als bemiddeling van de klachtenfunctionaris niet genoeg is, dan is er net als nu een rechtszaak mogelijk, maar vanaf 1 januari kun je ook naar een geschilleninstantie stappen. Iedere zorgaanbieder moet daar voortaan bij zijn aangesloten. De geschilleninstantie kan bindende uitspraken doen en schadevergoeding toekennen tot 25.000 euro.
  • De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden stijgt in 2017 met 68 euro tot 1066 euro. Voor partners stijgt deze toeslag met 138 euro naar maximaal 2043 euro.

Digitaal: Roamingkosten in het buitenland verdwijnen

  • De extra kosten die je betaalt om in het buitenland online te zijn verdwijnen in het nieuwe jaar. Vanaf juni 2017 mogen telecomproviders niet langer roamingkosten in rekening brengen voor bellen, sms’en en datagebruik in de EU.
  • Telecomaanbieders moeten vanaf 1 juli 2017 verplicht compensatie aanbieden aan klanten als er langer dan 12 uur sprake is van een storing bij mobiele en vaste internet- en telefoondiensten.

Vervoer: Geslachtsaanduiding verdwijnt van ov-chipkaart

  • Op nieuwe ov-chipkaarten wordt vanaf 2017 niet langer vermeld of de eigenaar man of vrouw is. De geslachtsaanduiding zal daarnaast ook verdwijnen op de stempas voor de verkiezingen, de meeste studentenpasjes en in post van veel scholen en gemeenten.
  • De motorrijtuigenbelasting voor personenvoertuigen gaat omlaag met gemiddeld twee procent.
  • Mbo-studenten onder de 18 jaar krijgen ook een ov-studentenkaart. Het gaat om studenten met een beroepsopleidende leerweg (BOL).
  • Snelle e-bikes, zogeheten speed pedelecs, krijgen een bromfietskenteken. De speed pedelecs krijgen een geel kenteken, in plaats van het huidige blauw. Ook is het dragen van een helm verplicht.
  • Duitse ambulances en brandweer mogen in het nieuwe jaar in de Nederlandse grensstreek spoedhulp verlenen. In het Duitse Rindern en het Nederlandse Millingen aan de Rijn gaat de brandweer zelfs gezamenlijk personeel oefenen en opleiden.

Wonen: Strengere regels voor hypotheken

  • De regels rondom het kopen van een woning worden strenger. Zo daalt de maximaal af te sluiten hypotheek van 102 procent naar 101 procent van de waarde van een koophuis. Het maximale belastingtarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken wordt verlaagd van 50,5 procent in 2016 naar 50 procent.
  • Tweeverdieners krijgen op het gebied van hypotheken meer te besteden. Het tweede inkomen mag vanaf 2017 voor zestig procent meetellen bij het bepalen van het maximale hypotheekbedrag.
  • Huiseigenaren gaan in 2017 gemiddeld 1,3 procent meer betalen aan onroerendezaakbelasting (ozb). De stijging blijft wel voor het eerst in vijf jaar onder de afgesproken maximale verhoging.
  • Ook de prijs voor energie stijgt in het nieuwe jaar. Gemiddeld zijn huishoudens 56 euro meer kwijt door hogere belastingen (ongeveer 23 euro), netbeheerkosten (ongeveer 13 euro)  en energietarieven (ongeveer 20 euro).
  • Door de invoering van de maximale huursom vallen huurstijgingen in 2017 gemiddeld lager uit. De totale huur mag door een woningcorporatie gemiddeld niet meer stijgen dan de inflatie plus één procent. De huurtoeslag gaat gemiddeld met 10,50 euro per maand omhoog.

Geld en inkomen: Kindgebonden budget gaat omhoog

  • Het kindgebonden budget voor het eerste en tweede kind stijgt in het nieuwe jaar met maximaal honderd euro per kind.
  • Het maximale schenkingsbedrag gaat omhoog naar 100.000 euro. Het maakt niet uit of de schenking komt van een ouder of iemand anders. De ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn en hij of zij moet de schenking gebruiken om een woning te kopen of te verbouwen.
  • De AOW-leeftijd stijgt van 65 jaar en 6 maanden naar 65 jaar en 9 maanden. Ook de leeftijd voor de werkbonus, een belastingkorting voor mensen met een laag inkomen, gaat omhoog, van 62 jaar naar 63 jaar.
  • De berekening voor de vermogensbelasting verandert. Er zijn dan 3 vermogensschijven. Verder gaat het vermogen waarover geen belasting moet worden betaald omhoog van 24.437 naar 25.000 euro per persoon.
  • Mensen met een bijstandsuitkering mogen in 2017 meer vermogen hebben, zoals spaargeld.
  • Het tarief voor loon- en inkomstenbelasting in de tweede en derde schijf gaat omhoog. Het percentage stijgt van 40,4 procent in 2016 naar 40,8 procent.

Winkelen: Sigarettenverpakkingen veranderen

  • Sigarettenverpakkingen gaan er in 2017 definitief anders uitzien. Verpakkingen krijgen een verplichte waarschuwing met een afschrikwekkende foto die de verpakking voor minstens 65 procent moet beslaan. Vanaf 20 mei 2016 mogen de oude verpakkingen niet meer worden geproduceerd. Producten met een verpakking die voldoet aan de oude regels mogen tot 20 mei 2017 worden verkocht.
  • Sigaretten met andere smaken dan tabak, zoals vanille, mogen vanaf 20 mei 2017 niet meer worden verkocht. Ook mogen filters, papier, capsules en verpakkingen van tabaksproducten geen smaak- en geurstoffen meer bevatten.