Geen onverwachte kosten meer na vakantie in het buitenland

roamingkosten780l.jpg

Iedereen die wel eens buiten Nederland is geweest én gebruik maakt van een smartphone met internet heeft er mee te maken gehad: roamingkosten. Dit zijn de kosten die je bovenop je eigen bundel betaalt als je in het buitenland bent en toch graag online wil zijn. Vanaf juni 2017 verdwijnen roamingkosten in de EU helemaal.

Roaming is het gebruik maken van een ander (buitenlands) netwerk waar jij geen abonnement op hebt. De kosten die je extra betaalt om gebruik te kunnen maken van dat netwerk zijn roamingkosten. Hierdoor kun je, als je in het buitenland zit, wel gewoon bellen, sms’en en gebruik maken van internet. Jouw telecomaanbieder rekent de kosten voor het gebruik van een buitenlands netwerk aan jou door. Deze kosten vallen buiten je Nederlandse abonnement en kunnen daarom hoog oplopen. Dit leidt altijd tot grote schrik bij het zien van de rekening als je thuis komt in eigen land.

Koploper

KPN heeft als eerste provider besloten om deze roamingkosten af te schaffen in hun abonnementen die vanaf 26 september 2016 in gaan: het bedrijf loopt daarmee voor op de wetswijziging van 15 juni 2017. Dit betekent dat je Nederlandse databundel ook geldt in het buitenland, in ieder geval binnen de EU, en dat onverwachte hoge kosten uit blijven.

Consumenten willen altijd en overal online zijn en daar spelen deze bundels slim op in. Je betaalt dan per maand een hoger bedrag maar níet extra in het buitenland. Als je je bundel toch hebt opgebruikt dan wordt je internetsnelheid in Nederland verlaagd. In het buitenland wordt je internetverbinding volledig afgesloten zodat je niet alsnog voor onverwachte kosten komt te staan.

Abonnementskosten worden hoger

KPN is de eerste provider die deze abonnementen gaat aanbieden. Vanaf 15 juni 2017 zijn alle providers verplicht om roamingkosten binnen de EU af te schaffen en soortgelijke abonnementen aan te bieden.

De kosten moeten ergens gedekt worden: KPN vraagt nu voor een mobiel basis-abonnement (200 min/sms/1 GB) 25 euro per maand, maar voor een vergelijkbaar zorgeloos instapabonnement (onbeperkt bellen en sms’en/1GB, dus ook in EU) wordt 40 euro gevraagd.

Hoe komt de consument eruit?

Deze abonnementen zijn prijziger dan de huidige abonnementen omdat de kosten voor internet in het buitenland hier ook al in verwerkt zijn. Het hangt er dus vanaf of je vaak in het buitenland te vinden bent of dit uiteindelijk voordeliger voor je is.

Maandag 5 september stelde de Europese Commissie voor kosteloos internetgebruik in de EU voor minimaal 90 dagen per jaar toe te staan, maar dit plan werd niet enthousiast ontvangen. Vanuit het Europees Parlement komen al geluiden dat iedereen het hele jaar vrij moet kunnen roamen.

Bron: Radar / KPN / Techzine