Akkoord over roaming binnen EU

paspoort-roaming-1-02-780.jpg

De laatste hindernis voor het afschaffen van de roamingtarieven in de EU vanaf 15 juni is genomen. Zoals beloofd worden de kosten voor sms'en, bellen en mobiel internetten in andere EU-landen gelijk aan die in eigen land.

Het Europees Parlement en tijdelijk EU-voorzitter Malta bereikten dinsdagnacht een akkoord over de prijzen die telecombedrijven elkaar in rekening mogen brengen. De groothandelstarieven worden geleidelijk met zo'n 90 procent verlaagd. De afspraken moeten voorkomen dat providers de prijzen van hun nationale pakketten na 15 juni verhogen.

'Grote overwinning voor Europese consument'

'Roaming zoals thuis is nu een realiteit', zei de Maltese minister Emmanuel Mallia (Digitale Economie). Onderhandelaar voor het parlement, de Finse Miapetra Kumpula-Natri sprak van 'een grote overwinning voor de Europese consument'. Zij stelt dat met het akkoord telecombedrijven hun kosten kunnen dekken én goed kunnen blijven concurreren. Een beperking is wel dat iemand die een goedkope bundel in bijvoorbeeld Letland koopt die niet onbeperkt in eigen land mag gebruiken.

De Europese koepel van consumentenorganisaties BEUC sprak van goed nieuws. EU-parlementariër Esther de Lange is positief, maar blijft een vinger aan de pols houden. 'Wat we te allen tijde moeten voorkomen is dat er een situatie ontstaat dat telecombedrijven bijvoorbeeld de thuisblijvers meer gaan laten betalen om misgelopen roaminginkomsten te compenseren of dat er simpelweg minder roamingdiensten in bundels wordt aangeboden.'

Het akkoord moet nog formeel worden bekrachtigd door de lidstaten en het parlement.

1.000 keer goedkoper

Gebruik van mobiele data over de grens is in 10 jaar tijd 1.000 keer goedkoper geworden, becijfert NRC. 'Voordat de EU de tarieven limiteerde was het gebruikelijk om als consument in het buitenland 2 of 3 euro per megabyte te betalen, soms nog meer', aldus de krant. Rond 2007, 2008 was dit 5 tot 10 euro per MB in het buitenland; na 2017 zal dat 5 tot 10 euro per gigabyte zijn (en in gebundelde vorm nóg goedkoper).

Bron: ANP / NRC