Online winkelen in Europa goedkoper door nieuwe regels

onlinewebwinkel.jpg

Online winkelen wordt eenvoudiger en goedkoper in Europa. Consumenten moeten vanuit elk land kunnen e-shoppen in een ander land, waarmee een einde komt aan het zogenoemde geoblocking.

Een webwinkelparadijs wordt de EU nog niet: er komt geen leverplicht voor de verkoper in landen waar hij normaal niet actief is. Dat zijn de EU-ministers van Economische Zaken maandag in Brussel overeengekomen. Volgens de Slowaakse minister Peter Ziga, die de onderhandelingen voorzat, zal de internethandel door de nieuwe regels aanmerkelijk toenemen. Consumenten krijgen zo toegang tot veel meer goederen en diensten, tegen de beste prijzen.

Modewebwinkels en autoverhuur

Het afschaffen van de geoblocking geldt bijvoorbeeld voor modewebwinkels en autoverhuur. Andere vormen van geoblocking, zoals in het buitenland via internet naar nationale televisieprogramma's kijken, vallen niet onder dit wetsvoorstel.

Geen roamingkosten

EU-commissaris Andrus Ansip (Digitale Markt) wil vaart zetten achter het weghalen van meer hindernissen. 'We moeten mikken op driedubbele winst voor de Europese consument in 2017: geen onrechtvaardige geoblocking, geen roamingkosten en volledige toegang tot films, muziek en e-boeken als men reist door de EU.'

Ondernemers niet gedwongen

De e-shopper kan in de toekomst dus zoeken naar webproducten met betere prijzen of klantenvoorwaarden dan in eigen land. De ondernemers kunnen echter niet gedwongen worden te leveren, maar ze moeten wel duidelijk op hun website melden in welke landen ze actief zijn. Minister Ziga hoopt dat er al volgend jaar overeenstemming over de wet kan zijn.

Bron: ANP