'Geef studenten ov-chipkaart voor de hele week'

ovstudenten.jpg

Een ov-studentenkaart die zowel doordeweeks als in het weekeinde geldig is. Daarvoor pleit D66. De partij wil voor het plan 200 miljoen euro uittrekken.

Volgens de sociaalliberalen zou iedereen ervan profiteren: studenten, omdat ze steeds vaker elders wonen dan studeren, en de overige reizigers omdat het openbaar vervoer wordt ontlast. De partij denkt dat uitwonende studenten met een kaart voor doordeweeks reizen met de nieuwe kaart een stuk vaker in het weekend naar en van hun ouders zouden reizen. De spits op vrijdagmiddag en maandagochtend zou daardoor minder druk worden. D66 wil de uitgebreidere ov-studentenkaart voor iedereen in het mbo, hbo en op universiteiten laten gelden.

School of stage in het weekend

'Steeds meer studenten volgen vakken aan verschillende universiteiten', stelde D66-Kamerlid Paul van Meenen donderdag. 'Daarbij zijn er ook studies waarbij in het weekend tentamens zijn of stage wordt gelopen. Met een ov-studentenkaart die de hele week geldig is, kunnen studenten makkelijker de opleiding volgen die het beste bij ze past.'

Update: Tweede Kamer ziet niets in plan D66

Een groot deel van de Tweede Kamer ziet niets in een plan van D66 om de ov-studentenkaart uit te breiden. D66 wil dat deze reiskaart zowel doordeweeks als in het weekeinde geldig is. De partij wil voor het plan 200 miljoen euro uittrekken. VVD, SP en CDA zijn tegen.

'We kunnen dat geld beter uitgeven aan intensiever onderwijs en kleinere klassen', zegt Kamerlid Pieter Duisenberg van regeringspartij VVD. CDA'er Michel Rog vindt dat D66 het spoor bijster is. 'Een retourtje biedt geen oplossing voor de problemen in het onderwijs. Belangrijker is dat duizenden studenten nu afzien van een studie vanwege het leenstelsel. Wij willen dat de basisbeurs terugkomt', aldus Rog. De SP noemt het een bizar plan. 'Het klinkt leuk maar het heeft geen prioriteit. Dat geld kan beter besteed worden aan een terugkeer van de basisbeurs', zegt Jasper van Dijk.

Bron: ANP