Geen hogere boete gebruik ov-chipkaart door ex-studenten

studentenkaart.jpg

De verdubbeling van de boete voor oud-studenten die hun ov-kaart niet opzeggen, is voorlopig van de baan. De Tweede Kamer stemde vorige maand voor een verdubbeling van de boete naar 150 euro per halve maand.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) laat donderdag weten dat het plan onuitvoerbaar is. D66 bedong vorige maand dat de hogere boete niet zou gelden voor studenten die hun kaart niet opzeggen maar ook niet gebruiken, maar hier zit volgens het ministerie nou net de knel, legt een woordvoerder uit. Omwille van de privacy kan de DUO, de dienst die over de ov-studentenkaarten gaat, geen reisgegevens inzien. Het is daardoor niet mogelijk vast te stellen wie er wel en niet oneigenlijk gebruik maakt van de kaart na afronding van de studie.

Automatisch afloopt

CDA en VVD pleitten al langer voor een hogere boete. De Kamer zou het liefst zien dat de ov-studentenkaart automatisch afloopt als een student er geen recht meer op heeft, maar volgens Bussemaker is dat niet mogelijk.

Studentenorganisatie blij met uitspraak

Studentenorganisatie ISO, fel tegenstander van hogere boetes, reageert verheugd. 'Het lijkt erop dat Bussemaker de kant van de studenten kiest', zegt voorzitter Jan Sinnige. Volgens hem moet het makkelijker worden om de kaart op te zeggen, bijvoorbeeld door dat online mogelijk te maken. 'Je kunt geen boete opleggen zonder eerst te zorgen voor goede informatievoorziening.'

Bron: ANP / Parool