Boete misbruik ov-kaart ex-student niet hoger

ns176_780.jpg

De boete voor oud-studenten die ten onrechte nog op hun studentenvervoerskaart reizen, gaat voorlopig niet omhoog.

De vordering blijft voorlopig 97 euro per halve maand, totdat duidelijk is hoe de communicatie over het stopzetten van de kaart verbeterd kan worden.

'Niet goed op de hoogte'

Dat schrijft onderwijsminister Jet Bussemaker vrijdag aan de Tweede Kamer. Uit onderzoek maakt zij op dat nog geen 10 procent van de oud-studenten willens en wetens onrechtmatig gebruikmaakt een studentenkaart. De rest is niet goed op de hoogte van wat er moet gebeuren en hoe.

Verantwoordelijkheid

Aanvankelijk was het idee om de boete te verhogen naar 150 euro per twee weken, maar dat vindt Bussemaker toch te gortig. 'De goeden mogen niet onder de kwaden lijden', aldus de bewindsvrouw. 'De overgrote meerderheid van de net afgestudeerden handelt te goeder trouw, en is hooguit wat laks. Wel roep ik studenten op hun verantwoordelijkheid te nemen en hun post goed te lezen. Doen ze dat niet, dan is er geen enkel excuus en kost dat ze gewoon 97 euro per halve maand.'

Communicatie

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is blij dat de plannen om studenten zwaarder te beboeten van tafel zijn. 'Door communicatie en praktische bezwaren komt het vaak voor dat studenten het reisproduct te laat stopzetten, maar er zijn echt maar een handjevol studenten die dit bewust doen. Dat blijkt dus ook uit het onderzoek en het is goed dat de maatregel daardoor niet wordt ingevoerd', aldus voorzitter Linde de Nie, Interstedelijk Studenten overleg.

Bron: ANP