Forse boete ex-student voor vergeten ov

student_brief_schrikken_628.jpg

De gratis ov-kaart mondt voor bijna de helft van de studenten uit in een forse boete na hun studie. Dat meldt de Volkskrant vrijdag aan de hand van cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die de krant heeft opgevraagd.

Zo'n 120 duizend ex-studenten vergaten in 2014 en 2015 hun ov-abonnement tijdig te annuleren. Zij betaalden daarvoor samen 56 miljoen euro aan boetes aan de DUO, circa 500 euro gemiddeld per student.

Wie zijn abonnement na de studie doelbewust laat doorlopen, vergeet op te zeggen of verhinderd is vanwege bijvoorbeeld een buitenlandse reis of stage, betaalt 97 euro boete per halve maand. Pas nadat de boete één maand is ingegaan, wordt per e-mail een waarschuwing gestuurd.

Tegen die tijd moet de ex-student al bijna 300 euro boete betalen, voor drie periodes.

Stopzetten

Het is 'bizar' dat studenten hun OV-jaarkaart niet via internet kunnen stopzetten. Dat zegt studentenorganisatie ISO. Studenten moeten naar een automaat op een station gaan om hun reisabonnement te stoppen.

Het ISO denkt niet dat studenten massaal misbruik maken, maar dat ze 'gewoon vergeten hun OV stop te zetten of niet weten hoe ze dit moeten doen'.

De PvdA wil dat de OV-kaart voor studenten na hun studie automatisch wordt stopgezet. Nu moeten studenten dat zelf doen: één keer via internet en één keer via de automaat op het station. Als het niet goed gaat, krijgen ze een boete en dat is niet eerlijk, vindt PvdA-Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis.

'Gaat er iets mis, vergeet je het of zit je in het buitenland dan volgen meteen hoge boetes. Het systeem is zo omslachtig dat het lijkt alsof het de bedoeling is dat studenten een boete krijgen. Ik wil dat hier een einde aan komt', aldus Mohandis vrijdag. De voorgenomen verhoging van de boetes moet meteen van tafel. Vroeger werd de OV-kaart volgens hem ook automatisch stopgezet.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) zou ook liever zien dat de kaart automatisch stopt 'maar dat is mede door de enorme grote groep studenten op het moment niet mogelijk'. Ze blijft zoeken naar oplossingen.

Bron: ANP MediaWatch / de Volkskrant