Een op vijf oud-studenten wanbetaler

man_schulden_800x628.jpg

Ruim een op de vijf oud-studenten die een studieschuld moet afbetalen, heeft een betalingsachterstand. Van die wanbetalers krijgt twee derde met een deurwaarder te maken.

Voor de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die de studieleningen verstrekt, zijn 32.000 studenten die geld leenden onvindbaar. Zij moeten in totaal 88 miljoen euro terugbetalen.

Betalingsachterstand

Dat meldde de NOS zondag op basis van cijfers van het ministerie van Onderwijs. Bijna 600.000 oud-studenten moeten een studielening terugbetalen, van hen hebben ruim 120.000 een betalingsachterstand. Dat zijn er bijna 30 procent meer dan drie jaar geleden, maar het aantal oud-studenten dat moet aflossen is in die tijd ongeveer even hard gestegen.

Basisbeurs

Met ingang van het nieuwe studiejaar krijgen studenten geen basisbeurs meer, maar kunnen ze dit geld gaan lenen. In een reactie zei onderwijsminister Jet Bussemaker dat ze niet verwacht dat dit leenstelsel leidt tot meer wanbetalers. Oud-studenten die even wat krap zitten, hoeven dan minder terug te betalen.

Bron: ANP