background branding

'Laat flexstudent per vak betalen'

student.jpg

Studenten moeten niet alleen voor een heel jaar collegegeld kunnen betalen, maar ook per vak.

Dat is volgens RTL de inzet van een proef op de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam die volgend jaar ingaat.

Goedkoper

Daardoor wordt het goedkoper om een studie over een langere periode uit te smeren. Zo houden studenten tijd over om te werken, een vereniging te besturen of op reis gaan.

Proef

De proef, waaraan 1000 studenten meedoen, wordt ondersteund door de regeringspartijen PvdA en VVD en studentenvakbond LSVb, die eerder al met het idee kwam voor de 'flexstudent'.

Update 14 december, 15:20 uur: De oppositie heeft kritiek

De oppositie heeft stevige kritiek op het plan van de coalitiepartijen om studenten alleen collegegeld te laten betalen voor de vakken die ze in dat jaar volgen. Ze noemen het een supermarktmodel waarin de student kan shoppen in de vakken die ze leuk vinden. De samenhang is dan zoek.

Bovendien kleven er volgens SP, CDA, D66 en SGP grote risico's aan de andere manier van financiering van de universiteit of hogeschool die het gevolg is van het plan. De instellingen krijgen dan voortaan ook geld per behaald studiepunt en niet meer een bedrag per ingeschreven student.

'Het klinkt op het eerste oog sympathiek voor studenten, maar de grote angel is de perverse prikkel daaronder voor het onderwijs. 'Dit is het summum van rendementsdenken', zei D66-Kamerlid Paul van Meenen maandag tijdens een debat over de toekomst van het hoger onderwijs.

Bron: ANP MediaWatch / RTL