ACM gaat ‘gratis’ muziek streamen door T-Mobile onderzoeken

streamen_muziek.jpg

Een groot deel van de klanten van T-Mobile kan vanaf dinsdag onbeperkt muziek streamen. Muziek luisteren via Spotify, Deezer, Nederland.FM, Hits NL, Tidal en Napster gaat daarbij niet ten koste van de internetbundel. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat onderzoeken of dit wel mag.

Het is voor het eerst dat een provider alle aanbieders van muziekstreaming die zich aanmelden ondersteunt. Eerder bood KPN wel al een dienst aan waarbij alleen Spotify niet uit de bundel ging. KPN stopte daarmee omdat het in Nederland in strijd is met de wet. T-Mobile wijst er echter op dat het sinds augustus volgens Europese regels wél mag.

Twijfel over netneutraliteit

De ACM gaat kijken of dat echt zo is, liet een woordvoerder weten. Uitgangspunt van de Nederlandse wetgeving voor netneutraliteit, waar de Eerste Kamer zich dinsdag over buigt, is dat al het internetverkeer gelijk moet worden behandeld. In de Europese richtlijnen staat alleen dat gelijke diensten gelijk moeten worden behandeld.

Diensten volgens richtlijnen

Marketingdirecteur Tisha van Lammeren van T-Mobile ziet het onderzoek van de ACM met vertrouwen tegemoet. 'Er zijn voorwaarden gesteld aan de Europese richtlijnen, namelijk dat je dezelfde diensten op dezelfde manier moet behandelen. Dat doen wij.' Volgens Van Lammeren geven de regels ook ruimte aan commerciële diensten zoals die van T-Mobile.

Alle aanbieders

De dienst staat open voor alle aanbieders van muziekdiensten. Apple Music heeft zich nog niet aangemeld. T-Mobile voegt het onbeperkt streamen toe aan bestaande en nieuwe abonnementen met minimaal 6 gigabyte data. Ongeveer de helft van de huidige klanten heeft zo'n abonnement. Zakelijke abonnementen worden uitgesloten.

Data onbeperkt

T-Mobile biedt ook een abonnement aan waarin alle data onbeperkt is. Eerder kreeg het bedrijf kritiek op dat Oneindig Online-abonnement, omdat het gebruik door allerlei voorwaarden niet écht onbeperkt is. De provider paste daarop zijn voorwaarden aan, waardoor gebruikers maximaal 5 gigabyte per dag mogen gebruiken, maar wel onbeperkt gratis data mogen bijbestellen. 

Bron: ANP