background branding

ACM waarschuwt telecombedrijven over netneutraliteit

acm.jpg

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet op dit moment aanbiedingen die in strijd zijn met de Europese netneutraliteitregels. Naar aanleiding daarvan waarschuwt ACM telecombedrijven dat zij de nieuwe Europese regels goed moeten toepassen.

De waarschuwing gaat vooral over twee regels van de Europese verordening. De eerste is dat consumenten zelf mogen kiezen via welk apparaat zij het internet op gaan. Ook mogen zij hun smart phone gebruiken om andere apparaten met het internet te verbinden, ook wel ‘tetheren’ genoemd.

De tweede regel is dat aanbieders niet zelf aan de kwaliteit van bijvoorbeeld een videostream mogen sleutelen. Het aanpassen van videoverkeer, via bijvoorbeeld YouTube, Netflix en NPO, mag alleen in uitzonderlijke gevallen gebeuren.

‘Op gespannen voet’

Vorige maand liet ACM al weten dat een abonnement van T-Mobile ‘op het eerste gezicht op gespannen voet staat’ met netneutraliteit. Het abonnement biedt onbeperkt internet aan, maar dat is wel aan voorwaarden gebonden. Zo wordt ‘tetheren’ beperkt tot 20 gigabyte per maand. Daarnaast wordt videokwaliteit gereduceerd.

Handhaving

Sinds 30 april 2016 geldt de Europese Verordening 2015/2120 over netneutraliteit. Hoewel deze regels dus al ruim twee maanden gelden, wordt er nog druk gewerkt aan de volledige invoering ervan. Zo ligt in de Eerste Kamer een wetsvoorstel waarmee ACM de bevoegdheid krijgt om toezicht te houden op de Verordening in Nederland. ACM geeft aan dat zodra zij die bevoegdheid krijgen, ze handhavend zullen optreden.

Bron: ACM