background branding

Hoe maak je een e-mailadres aan?

email_laptop_54728331_l.jpg

Als je overstapt van internetprovider, vervalt het emailadres dat je daar hebt. Hoe kom je aan een nieuw e-mailadres? Radar zet de mogelijkheden op een rijtje.

Bij de registratie van een nieuw of extra e-mailadres zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Zo moet een e-mailadres, net als je postadres, uniek zijn. Bij veelvoorkomende namen kan het zijn dat jouw gewenste e-mailadres reeds in gebruik is. Gelukkig kun je naast letters ook cijfers, een streepje (-), een underscore (_) of een punt (.) gebruiken.

Kies daarnaast altijd voor een sterk en veilig wachtwoord. Lees ook het hulpartikel over veilige wachtwoorden.

Welke e-maildienst moet je kiezen?

De belangrijkste keuze die je moet maken is waar je je e-mail stalt. Dit bepaalt ook welke domeinnaam achter het apenstaartje (@) komt te staan, bijvoorbeeld @hotmail.com. Zo heb je meestal een eigen e-mailadres bij je internetprovider (soms kun je nog een tweede adres toevoegen) of kun je een e-mailadres aanmaken bij gratis e-maildiensten of bij een eigen domeinnaam, als je bijvoorbeeld een eigen website hebt.

Een e-mailadres bij je internetprovider is in de meeste gevallen is dit gratis. Houd er wel rekening mee dat je een nieuw e-mailadres moet aanmaken als je van internetprovider gaat wisselen.

Een alternatief is dat je kiest voor een e-mailadres dat niet is verbonden aan je provider. Bedrijven als Microsoft, Google en Yahoo bieden bijvoorbeeld gratis opslagruimte aan. In ruil daarvoor tonen ze wel advertenties. Na het invullen van een registratieformulier kun je direct mailen vanaf je nieuwe mailadres.

Je hebt veel verschillende aanbieders van gratis maildiensten. Hoewel ze in de basis hetzelfde doen, zit er variatie in opslagruimte, spamfilters, design en gebruiksgemak. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat je je mail zonder al teveel moeite op je smartphone kan lezen? Of zit jouw mailbox vaak vol? Veel gebruikte diensten in Nederland zijn onder andere Outlook, Hotmail, Gmail en Yahoo Mail.

Microsoft: Outlook.com of Hotmail.com

Outlook.com is de e-maildienst van Microsoft. Deze dienst kun je gebruiken voor de maildiensten van Microsoft: Outlook, Hotmail, Live en MSN. Als je een nieuw e-mailadres registreert bij Outlook kun je kiezen voor een @outlook.com-adres of voor een @hotmail.com-variant. Gebruikers krijgen 7 gigabyte opslagruimte. Lees ook: Wat kan ik met een gigabyte doen?

Google: Gmail

Google biedt met Gmail een alternatief. De dienst biedt met 15 gigabyte een stuk meer opslagruimte dan concurrent Outlook.com. Gmail werkt samen met andere diensten van Google. Als je bijvoorbeeld vliegtickets in je e-mail ontvangt, dan zet Google deze automatisch in je agenda.

Yahoo Mail

In 1997 begon Yahoo als een van de eerste met het aanbieden van gratis e-mailadressen. Yahoo Mail biedt maar liefst 1000 gigabyte gratis opslagruimte aan. Yahoo toont echter wel meer reclame naast je inbox dan Microsoft of Google.

Bron: Microsoft / Google / Yahoo