5G: Mobiel internetten wordt nog sneller

5g_internet_snel.jpg

Kun je over een paar jaar een complete film in enkele seconden downloaden via mobiel internet? 4G is nog maar net landelijk uitgerold of de snellere opvolger staat alweer voor de deur. Wat is 5G en wat ga je er aan hebben?

5G is de vijfde generatie van mobiele netwerken. Momenteel wordt nog hard gewerkt aan de opvolger van 4G. De nieuwe generatie wordt krachtiger dan de voorgangers. Dit betekent dat de snelheden omhoog gaan, meer data verstuurd kan worden en meer toestellen tegelijkertijd online kunnen zijn op één verbinding.

Ook ligt de vertraging tussen zender en ontvanger, de zogenaamde latency, een stuk lager dan bij 4G. Hierdoor is het gemakkelijker om op afstand op een computer te werken (of te gamen). Hierbij staat de computer op je werk, maar kun je van afstand (bijvoorbeeld thuis vanaf een laptop) inloggen en werken op die computer.

Ook bij augmented en virtual reality is het belangrijk dat de vertraging zo klein mogelijk is. Bij augmented en virtual reality zet je een bril op waarmee het net lijkt alsof je rondloopt in een virtuele wereld.

De geschiedenis van mobiele netwerken

De eerste generatie van mobiele netwerken stamt uit de jaren tachtig en staat ook wel bekend als 1G. Hiermee was het mogelijk om draadloos te bellen via een analoog signaal. In de jaren negentig volgde 2G. Bellen gaat daarbij via een digitaal signaal en ook werd het mogelijk om tekstberichten te sturen via sms en mms (multimedia messaging service).

In 2001 is de derde generatie verschenen. Met 3G is het mogelijk geworden om draadloos te internetten. Hoewel dit ervoor heeft gezorgd dat je kunt videobellen, is de snelheid beperkt. Het downloaden van een volledige film in hoge kwaliteit (ongeveer vier gigabyte) duurt al snel een paar uur.

4G volgt in 2010 en heeft gezorgd voor sneller mobiel internet. Een bestand dat op 3G een paar uur duurt om te downloaden is op 4G in enkele minuten binnen.

Hoe snel is 5G?

De snelheid van de nieuwe generatie zal in het begin waarschijnlijk niet veel hoger liggen dan de huidige snelheid van 4G. In potentie kan 5G doorgroeien naar 1 gigabit per seconde. Dit is een stuk sneller dan de meeste vaste verbindingen in Nederland op dit moment. Acht gigabit staat gelijk aan één gigabyte (lees ook: Wat kan ik met een gigabyte doen?).

De Europese Commissie voorspelt dat het downloaden van een complete film in hoge kwaliteit slechts enkele seconden gaat duren bij het nieuwe mobiele netwerk.

Wat heb je aan 5G?

Voor het normale smartphonegebruik zal 5G niet direct iets toevoegen. Films en series kunnen met 4G al worden gestreamd op de hoogste kwaliteit die nu beschikbaar is. Maar wanneer merk je er wel iets van?

De verwachting is dat het aantal apparaten met een internetverbinding de komende jaren enorm zal stijgen. Niet alleen smartphones zullen  verbonden zijn, maar ook augmented of virtual reality-toepassingen, (zelfrijdende) auto’s met een internetverbinding en vele andere apparaten. Hiervoor is een sneller en krachtiger netwerk nodig dat tevens betrouwbaar is.

Bijkomend voordeel van het nieuwe netwerk is dat je ook tijdens festivals, sportevenementen en andere evenementen een stabielere internetverbinding hebt. Tijdens deze evenementen zijn veel mensen verbonden met één zendmast, maar de huidige 4G-zendmasten kunnen deze hoeveelheden niet aan.

Wanneer komt 5G?

Op dit moment is 5G nog volop in ontwikkeling. Zo worden in het noordoosten van Groningen, om precies te zijn in Loppersum, testen gedaan door onder andere Ericsson, Huawei, KPN en TNO om 5G te ontwikkelen.

Naast het testen moeten ook afspraken worden gemaakt. Welke technologie wordt bijvoorbeeld gebruikt om de apparaten en zendmasten met elkaar te laten praten? De verwachting is dat deze afspraken in 2018 of 2019 gemaakt zijn, zodat in 2020 de verkoop van frequenties voor het 5G-netwerk van start kunnen gaan. Tokio wil tijdens de Olympische Spelen in 2020 het eerste actieve 5G-netwerk hebben, de uitrol in Nederland zal in de jaren daarna volgen.

Bron: Wired / BBC Newsbeat / NOS / Tweakers.net / Radar