Wat is het verschil tussen virtual reality en augmented reality?

virtualreality_56620323_l.jpg

Dankzij een virtual reality bril waan je je in een oogwenk in een andere wereld. Maar wat is virtual reality precies en wat is het verschil met augmented reality?

Virtual reality en augmented reality zijn begrippen die de laatste tijd steeds vaker de revue passeren. Zo wil Veilig Verkeer Nederland het aantal jonge verkeersslachtoffers terugdringen door ze een training met een virtual reality-bril te geven. Maar wat is het precies?

Wat is virtual reality?

Bij virtual reality (VR) zet je een bril op je hoofd met een ingebouwd beeldscherm. Door de bril zie je niet wat er echt om je heen gebeurt, maar kijk je rond in een digitale wereld. Die is op dat moment jouw realiteit. Vandaar ook de naam virtual reality, wat in het Nederlands gesimuleerde werkelijkheid betekent.

Qua vorm is een VR-bril het beste te vergelijken met een grote skibril. Het beeld in VR is afkomstig uit een smartphone, spelcomputer of een losse computer. Het is aannemelijk dat in de toekomst de technologie voor VR volledig in een VR-bril ingebouwd zal zijn.

Doordat de beeldschermen van virtual reality dichtbij je ogen staan, is het beeld te vergelijken met een gigantische televisie waarop je games kunt spelen of films kunt kijken. Als je je hoofd beweegt, heeft dat ook invloed op het beeld dat je ziet. Hierdoor is het mogelijk dat je in een video volledig om je heen kan kijken.

Dit betekent dat je niet alleen ziet wat voor een camera gebeurt, maar ook wat er achter plaatsvindt en het is zelfs mogelijk om de lucht boven je te bekijken. In een deel van de VR-brillen zit ook geluid ingebouwd, waardoor je helemaal afgezonderd bent van de normale wereld.

Virtual reality is overigens een hele individuele ervaring doordat je helemaal afgesloten bent van de rest van de wereld. Hierdoor kun je fysiek in dezelfde kamer zijn als je vrienden, maar totaal iets anders ervaren dan zij doen.

Je brein voor de gek houden

Doordat VR je het gevoel geeft dat je in een andere wereld bent, wordt je brein voor de gek gehouden. Dit kan ervoor zorgen dat je licht in je hoofd wordt.

Ook worden mensen soms misselijk door virtual reality. Dit heeft te maken met de vertraging van het beeld tussen de zender en ontvanger, de zogeheten latency.

Je maakt een beweging in realiteit, maar het resultaat is pas een fractie van een seconde later te zien in je VR-bril. Dit lijkt een miniem verschil, maar hoe groter de vertraging van het beeld, hoe groter de kans dat je hersenen het niet snappen. En daar kun je misselijk van worden.

Wat kost een VR-bril?

Prijzen van een virtual reality-bril variëren van een paar euro tot bijna duizend euro. Veel goedkope varianten moet je met de hand vasthouden omdat er geen hoofdband bij zit. Daarnaast zit ook veel verschil in comfort.

Voordelen van de duurdere varianten is dat de beeldvertraging lager ligt en je in plaats van rondkijken echt zelf kunt rondwandelen in de virtuele wereld. Wel heb je naast een dure bril vaak een krachtige computer nodig die de beelden genereert.

Wat is augmented reality?

De tegenhanger van virtual reality is augmented reality (AR). AR, in het Nederlands: toegevoegde werkelijkheid, is een stuk subtieler dan virtual reality. Zo kun je de echte wereld nog steeds zien. Voor AR zijn ook speciale brillen beschikbaar, maar de techniek wordt momenteel vooral toegepast in apps op smartphones. Door middel van je camera kun je rondkijken in de normale wereld, maar die wereld wordt aangevuld met digitale informatie of objecten.

Als je bijvoorbeeld een bank koopt, is er een kans dat het meubel niet mooi in je woonkamer staat. Met AR kun je diezelfde bank, voordat je hem koopt, virtueel in je woonkamer plaatsen. Hierdoor zie je zonder moeite of kosten of het zitmeubel echt bij je past. In onderstaande video is te zien hoe augmented reality in de praktijk werkt.

Ook zijn er games die gebruikmaken van augmented reality. Het bekendste voorbeeld is Pokémon Go. In dit spel kun je Pokémon (bepaalde tekenfilmfiguurtjes) vangen. Door AR lijkt het namelijk net alsof de wezentjes rondlopen in de echte wereld.

Lees ook: Wat is Pokémon Go?

Voor AR zijn speciale brillen beschikbaar, maar ontwikkelaars richten zich tot nu toe vooral op bedrijfsmatige toepassingen. Met een AR-bril kun je rondlopen of -rijden, terwijl de bril informatie projecteert in de wereld om je heen. Dit kunnen notificaties zijn, maar ook bijvoorbeeld pijlen op het wegdek om jou de snelste route te adviseren.

AR heeft wel een beperking. De technologie plaatst objecten boven op de echte wereld en houdt hierbij geen rekening met bijvoorbeeld diepte. In het voorbeeld van de bank houdt AR dus geen rekening met de plant die nu toevallig op de plek staat waar jij je bank wilt hebben.

Bron: Recode.net / Ikea / Radar