Mobiel internetten? Blijf binnen je databundel met deze tips

telefoon_man_blij_databundel_780.jpg

Voor menig smartphonegebruiker is het een maandelijks terugkerende uitdaging: binnen je databundel blijven. Deze (extra) tips voor Android, iOS en Windows helpen je daarbij.

In 2015 gaven we al eens adviezen over het binnen-je-bundel-blijven wanneer je met je smartphone online gaat, en die gelden nog steeds. Laten we daarom beginnen met een snelle opsomming als geheugenopfrisser:

 1. Maak op zo veel mogelijk plekken gebruik van wifi.
 2. Let op of je wifiverbinding actief blijft (en niet automatisch terugschakelt naar 3G of 4G als het wifibereik wegvalt).
 3. Voer updates voor apps of het besturingssysteem alleen uit als je met een wifinetwerk verbonden bent. (Hoe je dat doet lees je hieronder bij Schakel achtergrondsynchronisatie per app uit.)
 4. Pas op als je tijdens het downloaden of streamen de wifi-omgeving verlaat (als dit proces automatisch verdergaat via 3G of 4G kost dit veel data).
 5. Gebruik een datateller-app om je verbruik in de gaten te houden.
 6. Verwijder apps die je niet zo belangrijk vindt en die wel veel data verbruiken.
 7. Schakel je data helemaal uit. Zo kan je telefoon niet 'per ongeluk' op 3G of 4G overschakelen.
 8. Overweeg een een abonnement met trager internet zodra je buiten je bundel komt.

Lees deze handigdheidjes (met extra uitleg) nog eens na in ons artikel Nooit meer over je databundel: 8 tips

Onder andere op de site van de Consumentenbond zijn nog een hoop aanvullende tips te vinden. Hieronder vind je een selectie van adviezen, zowel algemene als per besturingssysteem (Android, iOS, Windows).

Lees ook: Wat kan ik met een gigabyte doen?

Algemene tips om binnen je databundel te blijven

 • Gebruik apps offlineAls je een beetje vooruitplant, kun je veel apps die normaliter data slurpen ook prima offline gebruiken. Voorbeelden: Google Maps - Je kunt gebieden die je gaat bezoeken, alvast downloaden en offline beschikbaar maken. Ter plaatse heb je dan alleen nog maar je gps nodig om te zien waar je bent - en geen internetverbinding. Podcasts - Afleveringen van een podast die je wilt luisteren, kun je vooraf downloaden. Dat scheelt al gauw tientallen MB's. Netflix: De internettelevisiedienst biedt sinds kort de mogelijkheid aan om bepaalde films en series te downloaden. Zo kun je doorgaan met bingewatchen in de trein of bus, zonder dat je online bent. Lees ook: Netflix maakt downloaden van films en series mogelijk en Offline Netflixen: 4 vragen. Spotify: Als je een premium-abonnement hebt kun je playlists en albums naar keuze offline beschikbaar maken.
 • Pas op met audio en videoZit je niet op wifi, ga dan niet allerlei radioprogramma's luisteren, programma's terugkijken en series bingewatchen. Zolang je die content niet gedownload hebt, ben je aan het streamen (via internet afspelen) en slurpt dat MB's - of zelfs GB's. Apps waarbij dit gevaar op de loer ligt, zijn onder andere Spotify, NPO, YouTube en Netflix.
 • Stream audio niet in de hoogste kwaliteitWil je toch een podcast of muziekalbum via 4G luisteren? Doe dat dan niet in de hoogste kwaliteit. Diverse audiostreamingdiensten (apps voor het luisteren van radio, podcasts en dergelijke) bieden de mogelijkheid om een lagere kwaliteit in te stellen. Mogelijk merk je het verschil niet eens (behalve in je databundel).
 • Pas op met de slaapstand en de batterij-spaarstandVeel toestellen hebben de optie om wifi automatisch uit te schakelen zodra het scherm uit gaat. Als dat gebeurt en vervolgens begint je telefoon met het uitvoeren van een backup, of een andere taak die veel MB's verbruikt, gaat dat van je bundel af. Als je je toestel zo instelt (of ingesteld laat) dat het wifi altijd actief laat, is dat risico kleiner. Voor de batterijduur maakt het in elk geval nauwelijks uit. Nog beter is natuurlijk om (ook) je instellingen voor backups, downloaden van nieuwe content en dergelijke zo te zetten dat dit alleen via wifi gebeurt, of alleen nadat je toestemming hebt gegeven.
 • Schakel verversen / synchroniseren op de achtergrond per app uitZowel in Android als iOS als Windows kun je voorkeuren aangeven voor het dataverbruik van apps die op de achtergrond draaien. iOS - Instellingen > Algemeen > Ververs op achtergrond. Hier kun je per app aangeven of deze bij verbinding met het internet de inhoud op de achtergrond mag verversen. Met het schuifje helemaal bovenaan kun je dit voor alle apps in een keer aan- of uitzetten. Let op: deze instelling maakt geen onderscheid tussen wifi en een mobielenetwerkverbinding. Je kunt hier dus niet aangeven dat je alléén via wifi wilt laten verversen. Android- Instellingen > Gegevensgebruik > Op achtergrond synchroniseren. Hier kun je per app aangeven of deze ook buiten bereik van wifi op de achtergrond mag synchroniseren. Met het schuifje helemaal bovenaan kun je dit voor alle apps in een keer aan- of uitzetten. Windows - Instellingen > Systeem > Batterijbesparing > Verbruik > Apps weergeven die op de achtergrond worden uitgevoerd. Schakel hier per app het achtergrondverversen aan of uit.

Als je een beetje vooruitplant, kun je veel apps die normaliter data slurpen ook prima offline gebruiken.

Voorbeelden:

Google Maps - Je kunt gebieden die je gaat bezoeken, alvast downloaden en offline beschikbaar maken. Ter plaatse heb je dan alleen nog maar je gps nodig om te zien waar je bent - en geen internetverbinding.

Podcasts - Afleveringen van een podast die je wilt luisteren, kun je vooraf downloaden. Dat scheelt al gauw tientallen MB's.

Netflix: De internettelevisiedienst biedt sinds kort de mogelijkheid aan om bepaalde films en series te downloaden. Zo kun je doorgaan met bingewatchen in de trein of bus, zonder dat je online bent. Lees ook: Netflix maakt downloaden van films en series mogelijk en Offline Netflixen: 4 vragen.

Spotify: Als je een premium-abonnement hebt kun je playlists en albums naar keuze offline beschikbaar maken.

Zit je niet op wifi, ga dan niet allerlei radioprogramma's luisteren, programma's terugkijken en series bingewatchen. Zolang je die content niet gedownload hebt, ben je aan het streamen (via internet afspelen) en slurpt dat MB's - of zelfs GB's. Apps waarbij dit gevaar op de loer ligt, zijn onder andere Spotify, NPO, YouTube en Netflix.

Wil je toch een podcast of muziekalbum via 4G luisteren? Doe dat dan niet in de hoogste kwaliteit. Diverse audiostreamingdiensten (apps voor het luisteren van radio, podcasts en dergelijke) bieden de mogelijkheid om een lagere kwaliteit in te stellen. Mogelijk merk je het verschil niet eens (behalve in je databundel).

Veel toestellen hebben de optie om wifi automatisch uit te schakelen zodra het scherm uit gaat. Als dat gebeurt en vervolgens begint je telefoon met het uitvoeren van een backup, of een andere taak die veel MB's verbruikt, gaat dat van je bundel af. Als je je toestel zo instelt (of ingesteld laat) dat het wifi altijd actief laat, is dat risico kleiner. Voor de batterijduur maakt het in elk geval nauwelijks uit.

Nog beter is natuurlijk om (ook) je instellingen voor backups, downloaden van nieuwe content en dergelijke zo te zetten dat dit alleen via wifi gebeurt, of alleen nadat je toestemming hebt gegeven.

Zowel in Android als iOS als Windows kun je voorkeuren aangeven voor het dataverbruik van apps die op de achtergrond draaien.

iOS - Instellingen > Algemeen > Ververs op achtergrond. Hier kun je per app aangeven of deze bij verbinding met het internet de inhoud op de achtergrond mag verversen. Met het schuifje helemaal bovenaan kun je dit voor alle apps in een keer aan- of uitzetten.

Let op: deze instelling maakt geen onderscheid tussen wifi en een mobielenetwerkverbinding. Je kunt hier dus niet aangeven dat je alléén via wifi wilt laten verversen.

Android- Instellingen > Gegevensgebruik > Op achtergrond synchroniseren. Hier kun je per app aangeven of deze ook buiten bereik van wifi op de achtergrond mag synchroniseren. Met het schuifje helemaal bovenaan kun je dit voor alle apps in een keer aan- of uitzetten.

Windows - Instellingen > Systeem > Batterijbesparing > Verbruik > Apps weergeven die op de achtergrond worden uitgevoerd. Schakel hier per app het achtergrondverversen aan of uit.

Tips om met iOS (iPhone) binnen je databundel te blijven

 • Laat iCloud Drive alleen synchroniseren via wifiICloud Drive is de online opslagdienst van Apple. Hiermee kun je je bestanden op meerdere apparaten beschikbaar maken. Handig, maar het gevaar daarbij is dat bij het synchroniseren ook grote bestanden worden gekopieerd - met alle gevolgen van dien voor je databundel. De remedie: zorgen dat iCloud Drive alleen synchroniseert via wifi.  Ga naar Instellingen > iCloud > iCloud Drive en zet 'Gebruik mobiele data' uit.
 • Zorg dat updates alleen via wifi worden uitgevoerdGeef de App Store geen toegang tot mobiel dataverbruik. Zo voorkom je dat apps geüpdatetet worden terwijl je geen wifisignaal hebt.
 • Gebruik een zuinigere browserSafari is de standaardbrowser op Apple-toestellen, maar er zijn alternatieven die minder data verbruiken. Bijvoorbeeld Chrome, die beschikt over een dataspaarstand, of Opera Mini, waarin je met 'Data Saving' afbeeldingen en video's minder 'zwaar' maakt.
 • Schakel wifi-assistentie uitDankzij wifi-assistentie kun je met een beperkt wifisignaal toch nog vrij snel internetten. Daarvoor doet deze assistent echter wel een beroep op -je raadt het al- mobiel internet. Uitzetten? Instellingen > Mobiel Netwerk > zet je ‘Wifi-assistentie’ (onderaan) uit.
 • Laat niet alle apps mobiele data verbruikenPer app de toegang tot mobiele data opheffen / toestaan? Ga naar Instellingen > Mobiel Netwerk. In de lijst onder 'Gebruik mobiele data voor:' zie je per app een schakelaar die je hiervoor kunt gebruiken.

ICloud Drive is de online opslagdienst van Apple. Hiermee kun je je bestanden op meerdere apparaten beschikbaar maken. Handig, maar het gevaar daarbij is dat bij het synchroniseren ook grote bestanden worden gekopieerd - met alle gevolgen van dien voor je databundel.

De remedie: zorgen dat iCloud Drive alleen synchroniseert via wifi.  Ga naar Instellingen > iCloud > iCloud Drive en zet 'Gebruik mobiele data' uit.

Geef de App Store geen toegang tot mobiel dataverbruik. Zo voorkom je dat apps geüpdatetet worden terwijl je geen wifisignaal hebt.

Safari is de standaardbrowser op Apple-toestellen, maar er zijn alternatieven die minder data verbruiken. Bijvoorbeeld Chrome, die beschikt over een dataspaarstand, of Opera Mini, waarin je met 'Data Saving' afbeeldingen en video's minder 'zwaar' maakt.

Dankzij wifi-assistentie kun je met een beperkt wifisignaal toch nog vrij snel internetten. Daarvoor doet deze assistent echter wel een beroep op -je raadt het al- mobiel internet. Uitzetten? Instellingen > Mobiel Netwerk > zet je ‘Wifi-assistentie’ (onderaan) uit.

Per app de toegang tot mobiele data opheffen / toestaan? Ga naar Instellingen > Mobiel Netwerk. In de lijst onder 'Gebruik mobiele data voor:' zie je per app een schakelaar die je hiervoor kunt gebruiken.

Tips om met Android binnen je databundel te blijven

 • Limiteer dataverbruikIn Android kun je onder Instellingen > Gegevensverbruik niet alleen zien welke apps het meeste data verbruiken, maar dit verbruik ook limiteren. Zet daarvoor het schuifje naar rechts bij 'Limiet mobiele gegevens instellen'. Als de limiet bereikt is, is het niet meer mogelijk om via 3G / 4G te internetten. Wat die limiet precies is, zie je in de grafiek bovenin: die is daar aangeduid met een horizontale rode lijn. Deze kun je met je vinger omhoog en omlaag schuiven, al naar gelang je voorkeur. Hetzelfde geldt voor de zwarte lijn die aangeeft bij welke hoeveelheid verbruikte data je een waarschuwing krijgt.

In Android kun je onder Instellingen > Gegevensverbruik niet alleen zien welke apps het meeste data verbruiken, maar dit verbruik ook limiteren. Zet daarvoor het schuifje naar rechts bij 'Limiet mobiele gegevens instellen'. Als de limiet bereikt is, is het niet meer mogelijk om via 3G / 4G te internetten.

Wat die limiet precies is, zie je in de grafiek bovenin: die is daar aangeduid met een horizontale rode lijn. Deze kun je met je vinger omhoog en omlaag schuiven, al naar gelang je voorkeur. Hetzelfde geldt voor de zwarte lijn die aangeeft bij welke hoeveelheid verbruikte data je een waarschuwing krijgt.

Tips om met Windows binnen je databundel te blijven

 • Schakel mobiel dataverkeer uitRigoureus maar effectief: mobiele data uitzetten, zodat je alleen nog via wifi op internet kan. Instellingen > Mobiel netwerk & simkaart > Dataverbinding. Schakel deze uit.
 • Gebruik de ingebouwde data-tellerWindows Phones hebben een ingebouwde datateller. Veeg naar links op het hoofdscherm en kies Data-inzicht > Instellingen > Achtergrondgegevens beperken. Zet deze optie aan.
 • Limiteer dataverbruikNet als bij Android (zie hierboven) kun je bij Windows een bovengrens instellen voor de hoeveelheid data die je verbruikt. Veeg naar links op het hoofdscherm en kies Data-inzicht > Limiet instellen. Hier kun je een limiet opgeven.

Rigoureus maar effectief: mobiele data uitzetten, zodat je alleen nog via wifi op internet kan. Instellingen > Mobiel netwerk & simkaart > Dataverbinding. Schakel deze uit.

Windows Phones hebben een ingebouwde datateller. Veeg naar links op het hoofdscherm en kies Data-inzicht > Instellingen > Achtergrondgegevens beperken. Zet deze optie aan.

Net als bij Android (zie hierboven) kun je bij Windows een bovengrens instellen voor de hoeveelheid data die je verbruikt. Veeg naar links op het hoofdscherm en kies Data-inzicht > Limiet instellen. Hier kun je een limiet opgeven.

Zie ook: Inzicht in dataverbruik telefoon, uit onze uitzending van 16 maart 2015

Bron: Radar / Consumentenbond / Simyo / iCulture / TechPP