background branding

Hoelang gaat jouw oudere iPhone nog mee?

iphone-weg-780.jpg

Apple komt binnenkort met een nieuwe software-update: iOS 10.3.2. Die versie is waarschijnlijk niet meer te downloaden op iPhones 5 en 5C en iPads van de vierde generatie. Betekent dat dat je oudere iPhone of iPad de prullenbak in kan? Radar sprak met iPhoned.

Die nieuwe versie - iOS 10.3.2 - is nog niet gelanceerd, maar uit een proefversie die ontwikkelaars kunnen testen blijkt dat de update niet meer te installeren is op de iPhone 5, 5C en iPads van de vierde generatie.*

Deze toestellen hebben een zogenoemd 32-bits-systeem (dit is de manier waarop je toestel de gegevens verwerkt), en het lijkt er dus op dat Apple dit systeem niet meer wil ondersteunen. Ook applicaties die 'draaien' op een 32-bits-systeem werken binnenkort niet meer.

Hoe zit dat met andere iPhones?

Heb je een iPhone 5S? Dit toestel 'draait' op een 64-bits-systeem en de verwachting is  dat je je systeem nog wel een tijdje kunt updaten. En voor de SE-telefoon geldt: 'Die iPhone is nog maar net een jaar oud en kan dus zelfs nog aan de slag met iOS 11 en iOS 12 de komende jaren', verwacht iPhoned.

En hoe zit dat eigenlijk met de iPhone 4? Je kunt dan al een tijdje geen nieuwe softwareversie meer downloaden: op deze toestellen wordt maximaal iOS 8 nog ondersteund. En voor iPhone 4S is dat (hooguit) iOS 9.

Geen updates meer: nutteloze telefoon?

Als je geen software-update kan uitvoeren, kun je je toestel dan niet meer gebruiken?

Zo'n vaart zal het niet lopen. Waar je wel rekening mee moet houden: er zullen geen beveiligingsupdates meer worden uitgebracht. Volgens iPhoned brengt Apple overigens 'bij serieuze gaten in de beveiliging nog wel eens updates uit voor oudere iOS-versies'.

En waar je ook op moet letten: apps ondersteunen op een gegeven moment oudere toestellen niet meer. Een voorbeeld: om WhatsApp te kunnen gebruiken heb je iOS 7 of hoger nodig. Heb je een iPhone 3GS? Dan kun je WhatsApp niet meer installeren.

Welke iPhone of iPad heb je?

Op de achterkant van je toestel zie je het modelnummer staan (in kleine letters, na het woord 'Model'). Tik deze cijfers in op Google en je ziet welk apparaat je precies hebt.

*Update 11 april: nieuwe proefversie wel voor iPhones 5 en 5C

Op 10 april is een tweede proefversie van 10.3.2 verschenen, en deze variant wordt wel ondersteund op de iPhone 5 en 5C. Het kan zijn dat de reguliere update dus wel te downloaden is op de iPhone 5 en 5C. Volgens iPhoned zal het dan 'hoogstwaarschijnlijk wel de laatste update voor deze iPhones zijn'. De techwebsite vewacht dat Apple vanaf september met iOS 11 volledig overgaat op 64-bit.

Bron: iPhoned