Je overvolle smartphone of tablet opruimen

overvolletelefoon-tips-780.jpg

Krijg jij regelmatig de melding 'er is geen opslagruimte meer beschikbaar'? Begin 2017 met een schone telefoon! Hoe je dat doet? Radar én WhatsApp-abonnees geven enkele tips om je apparaat op te schonen!

1. Verwijder apps die je niet gebruikt

Via de instelling van je telefoon kun je vaak zien welke toepassingen veel ruimte innemen. Bij Apple zie je dat onder Instellingen > Algemeen > Beheer opslagruimte. Ga vervolgens naar 'beheer opslag'. De apps die bovenaan de lijst staan vragen de meeste opslagcapaciteit van je telefoon.

Voor Android-apparaten ligt het wat ingewikkelder. Het kan per toestel en Android-versie verschillen waar je de applijst vindt. Neem in ieder geval een kijkje bij het instellingenmenu, en check of hier 'Apps' of bijvoorbeeld 'Opslagruimte' tussen staat. (Je moet mogelijk nog sorteren op grootte).

Staan er toepassingen tussen die je nooit of zelden gebruikt? Dan kun je ervoor kiezen om deze te verwijderen.

2. Verwijder de cache

Heb je een Apple-apparaat? Dan kun je de geschiedenis en de websitedata van je Safari-toepassing opschonen. Let op: je kunt nu niet meer zien welke sites je eerder hebt bezocht (je kunt handige sites overigens wel als bladwijzer instellen). Ga naar Instellingen en zoek Safari op > kies voor 'Wis geschiedenis en websitedata'. Ben je via Safari ingelogd bij bijvoorbeeld Facebook? Mogelijk moet je opnieuw je gebruikersnaam en wachtwoord invoeren.

Gebruik je een Android-toestel? Dan kun je per app de cache verwijderen. Ga naar Instellingen > Apps > Kies een app > Opslagruimte > Cache wissen. Let op: er zijn verschillende Android-versies, en kan zijn dat het bij jouw apparaat net anders omschreven is.

3. Foto's en video's in de cloud opslaan

Herkenbaar? Je wil een foto of video maken maar je krijgt de melding dat er geen ruimte meer vrij is... Irritant! Je kunt je bestanden ook opslaan in een online dienst, dat wordt ook wel een cloud genoemd. Is dat iets voor jou? Je leest het in dit artikel.

4. Automatisch foto's en video's uit WhatsApp opslaan uitschakelen

Heb je WhatsApp op je telefoon? Check dan of bestanden automatisch worden opgeslagen. Je kunt dit uitschakelen. Open via de instellingen van WhatsApp 'Data- en opslaggebruik' en zorg dat er 'uit' staat bij 'Afbeelding / Audio / Video / Documenten'.

Tips van WhatsApp-gebruikers: de Facebookapp verwijderen, doen alsof je een film downloadt

Abonnees van de Radar-WhatsAppdienst stuurden ook tips in. (Meld je ook aan voor deze dienst):

  • Naomi: 'De Facebookapp en de Facebook Messengerapp elke week verwijderen en opnieuw installeren';
  • Anneke: 'Ik maak regelmatig een backup van mij iPhone en iPad en daarna begin ik op nieuw, fabrieksinstellingen en dan alleen de Apps er op die ik vaak gebruik. Dan is hij weer supersnel';
  • Paul: 'Ik heb net de instelling veranderd dat gemaakte foto's en video's niet meer op de telefoon worden opgeslagen maar direct op de sd-kaart. En dus niet meer in de Galerij terecht komen maar in Foto's van Google';
  • Natascha: 'Met iPhone net doen alsof je een betaalde film gaat kopen in iTunes. Dan zegt je toestel op een gegeven moment van geen opslagruimte meer beschikbaar. Dan sluit je iTunes en ga je naar je instellingen (dit is eigenlijk stap 1: voor je naar iTunes gaat eerst checken wat je beschikbaar heb voor opslagruimte) en als het goed is heeft iOS ruimte voor je beschikbaar gemaakt door middel van cookies en nutteloze bestanden te verwijderen (daar hoef je zelf niks voor te doen). Zonder de film aan te schaffen heb je weer opslagruimte. Zoek een zo'n groot mogelijke filmbestand uit van bijvoorbeeld 4,5 of 6 gb'.

Update 03-05-2017: Facebook Lite en Messenger Lite

De Facebook Lite en Messenger Lite-apps zijn een alternatief voor de WhatsApp-tip van Naomi. Deze twee apps nemen een stuk minder ruimte in op je smartphone en dus hoef je ze ook niet elke week te verwijderen om ruimte te houden op je smartphone

Bron: iPhoned / Consumentenbond / RTL Nieuws / Jan