Onderweg je smartphone opladen? Pas op!

smartphone-opladen-20-02-780.jpg

Let op: Laad je je telefoon weleens op via een openbaar oplaadpunt, bijvoorbeeld op het vliegveld, een festival of op het station? Wees voorzichtig: neem zelf een oplader mee of liever nog: stop een powerbank in je tas.

Je weet misschien al dat je voorzichtig moet zijn als je gebruik maakt van openbare wifi-netwerken. Wist je ook dat een draagbaar stopcontact waarin je je smartphone oplaadt  (zo eentje die je weleens ziet op het vliegveld of op een festival) een gevaar kan vormen?

Data uit je smartphone gehaald?

De aanbieder van zo'n publiek oplaadpunt zou data  - bijvoorbeeld sms'jes, e-mails en foto's - uit je smartphone kunnen halen. Daarvoor waarschuwt een cybercrime-expert op CNN.

De deskundige, Drew Paik, werkt bij een Amerikaans beveiligingsbedrijf. Hij deed een experiment op een conferentie in San Francisco. Hij zette daar draagbare oplaadpalen neer. Ruim 80 procent van de bezoekers plugde zijn apparaat in zonder zich af te vragen of het wel veilig was.

Oppassen met de kabel!

Hoe (on)veilig is het nu als je een publieke oplaadpaal gebruikt? Radar sprak met internetbeveiligingsexperts Jornt van der Wiel (Kaspersky) en Krijn de Mik (Fox-IT).

Het gevaar zit 'm volgens Van der Wiel in de opladers en bijbehorende kabels die er bij openbare smartphone-oplaadpunten vaak al in zitten. Zo zouden gegevens van een smartphone kunnen worden gehaald. Zijn advies: neem je eigen oplader en kabel mee!

Is je batterij bijna leeg, en moet je echt die selfie maken, of dat WhatsAppje versturen? De Mik heeft 2 tips:

  • Neem dus je eigen kabel / oplader mee! Gebruik bij voorkeur een kabel die het uitwisselen van data blokt. Zo'n kabel geeft dan alleen stroom door en geen gegevens;
  • Gebruik een eigen powerbank. Een powerbank is een soort batterij die je thuis in het stopcontact oplaadt en die je onderweg aan je smartphone verbindt.

Laad je telefoon niet op via je pc!

Radar waarschuwde eerder al: laad je telefoon niet op via je pc. Als je je telefoon met een kabel verbindt aan je computer, om 'm op te laden of om bijvoorbeeld foto's over te zetten, dan kan er mogelijk kwaadaardige software worden geïnstalleerd.

Bron: Kaspersky / Fox-IT / Radar / Metro