Pas op voor namaakapps in de App Store!

nep-apps-appstore-780.jpg

Internetcriminelen hebben apps van bekende winkels en merken nagemaakt, in de hoop dat jij er een downloadt en je (betaal)gegevens invoert. Hoe weet je of je te maken hebt met een namaakapp? Radar geeft enkele tips.

In de App Store van Apple zijn toepassingen te vinden die zich voordoen als (onder meer) Puma, Foot Locker, Jimmy Choo en Christian Dior. Apple heeft inmiddels enkele valse programma's verwijderd, toch is het verstandig om alert te zijn.

Informatie stelen, je smartphone versleutelen

De nepapps laten soms 'slechts' pop-ups met reclame zien, in andere gevallen kunnen ze schade veroorzaken door persoonlijke informatie te stelen of je smartphone te vergrendelen.

Voordat apps in de App Store verschijnen controleert Apple of er malafide software in zit. Het bedrijf checkt niet of er misbruik wordt gemaakt van logo's of het design van een app.

Hoe herken je een namaakapp?

'Hoe herken je nepapps?', vroeg Radar aan techsite iPhoned. Let in ieder geval op onderstaande punten:

  • Check de naam van de ontwikkelaar in de App Store: heeft deze meerdere apps gemaakt? Komt de naam overeen met de naam van de winkel of het merk?
  • Kun je via de App Storepagina doorklikken naar de website van de ontwikkelaar? Is dat de officiële website van het merk of de winkel?
  • Check de beoordelingen en recensies: Zijn ze geloofwaardig? En hoe oud zijn ze?
  • Check de 'Update-geschiedenis'; staan hier veel versies tussen? Dat is doorgaans een goed teken. Wees alert bij een app zonder oudere versies!
  • Wees op je hoede als er veel spelfouten in een app zitten;
  • Zoek toepassingen op via de App Store, niet via Google of internet;
  • Vraagt de app om een inlog met iCloud? Het mailadres moet al ingevuld staan.

Bron: iPhoned / NU.nl / The New York Times