Feiten & fabels over het opladen van je smartphone
's Nachts opladen is funest voor je batterij, de eerste keer moet je je accu helemaal leegmaken, je telefoon ontploft als je een niet-officiële oplader gebruikt: er bestaan nogal wat fabels over correct gebruik van je smartphone-oplader en -batterij. Tijd voor de feiten.
Hoe je voorkomt dat je smartphone-accu in no time leegraakt, vertelden we vorige maand in deze 15 accu-tips. Maar waar moet je aan denken bij het opladen? We bespreken de belangrijkste feiten, fabels en aandachtspunten in elf vragen en antwoorden.
Mijn tien jaar oude [gsm van merk X] doet een week met een volle batterij, maar mijn gloednieuwe [smartphone van merk Y] is binnen een dag leeg! Hoe kan dat?
Oude(re) telefoons beschikken over veel minder functies dan moderne smartphones. Niet alleen Bluetooth- en internetverbindingen maken veel aanspraak op je accu, maar ook het vaak enorme HD-scherm slurpt energie.
Ik heb gehoord dat ik de batterij van mijn nieuwe smartphone de eerste keer helemaal moet laten leeglopen. Klopt dat?
Nee, volgens volgens toonaangevende fabrikanten Apple en Samsung is dit tegenwoordig niet meer nodig. Het is wél verstandig om 'm in elk geval de eerste keer helemaal tot 100% te laten opladen.
OK. En na die eerste keer, moet ik 'm dan elke keer tot 100% opladen?
Nee, dat is niet nodig.
Gelukkig! Maar kan het kwaad als ik 'm langer in de oplader laat zitten? Bijvoorbeeld 's nachts?
Nee, dat is geen probleem. Je smartphone is slim genoeg om te stoppen met opladen wanneer de accu helemaal vol is.
Maar dat wil niet zeggen dat je 'm elke nacht de hele nacht in de lader moet laten zitten. Volgens Mashable doe je langer met je batterij als je 'm tussen 40 en 80 procent gevuld houdt.
Maar het kan wel vóórkomen dat je telefoon erg warm wordt, als je niet een officiële oplader gebruikt.
Dus eigenlijk hoef ik mijn telefoon nooit uit te zetten?
Jawel, het is zelfs verstandig om 'm af en toe even uit te schakelen. Doe dit minimaal een keer per week, zeggen ze bij Apple. Voor Android-toestellen kan dit ook geen kwaad.
Mijn buurman zegt dat kort opladen slecht is. Is dat zo?
Nee, het is niet erg als je de telefoon na 2 minuten alweer uit de lader haalt. Het zal je nauwelijks extra batterijduur opleveren, maar dat is een ander verhaal.
Ik heb geen tijd om te wachten. Kan ik mijn smartphone gebruiken tijdens het opladen?
Ja hoor, ook dat is geen probleem. Pas wel op voor oververhitting. En (nogmaals:) gebruik geen dubieuze nepoplader.
Bij de kapper heb ik gehoord dat de accu eerst helemaal leeg moet zijn voordat ik 'm weer aan de lader leg. Is dat echt waar?
Nee. Moderne telefoons hebben een zogenaamde Lithium-batterij. De levensduur daarvan neemt (een beetje) af wanneer je deze helemaal leeg laat lopen. Hi.nl raadt aan om 'm uiterlijk rond de 5% aan de lader te leggen.
Moet ik per se een lader van hetzelfde merk als de telefoon gebruiken?
Nee. Voor een optimaal resultaat kun je wel het beste een authentieke lader gebruiken, maar opladers van andere grote, vertrouwde merken zijn in principe ook prima.
Waar je wél goed voor moet oppassen, zijn namaakopladers. Zulke illegale imitaties zien er vrijwel hetzelfde uit als de 'echte' laders van iPhone of Samsung of wel merk dan ook, maar ze bevatten meestal geen logo en / of liggen voor een fractie van de werkelijke prijs in de winkel of marktkraam.
Van wat voor makelij je oplader ook is: let op dat de telefoon niet extreem warm wordt tijdens het laden.
(Er doen wel enge verhalen de ronde over telefoons die ontploffen of de gebruiker elektrokuteren. Dat laatste overkwam de Chinese stewardess Ma Ailun in 2013. Zij gebruikte haar iPhone 4 die op dat moment aan het opladen was. Naar verluidt deed zij dit met een niet-officiële lader.)
Dus mijn telefoon kan oververhit raken. Wat is de ideale gebruikstemperatuur?
Het is aan te raden om je telefoon zoveel mogelijk op kamertemperatuur te houden.
Samsung-telefoons kunnen volgens Mashable temperaturen aan van -20 tot +50 graden Celcius.
Apple noemt het vriespunt als laagste aan te raden temperatuur.
Hoge(re) temperaturen zijn trouwens niet direct rampzalig. Maar hoe hoger de temperatuur, des te groter de kans dat hij sneller ontlaadt en dat de algehele levensduur van het apparaat enigszins afneemt.
Bedankt voor de tips! Maar nu wil ik even rust aan mijn hoofd. Hoe kan ik mijn telefoon het beste opbergen?
Als je de telefoon een tijdje niet gaat gebruiken, kun je de batterij het beste ongeveer halfvol laten. Bewaar de telefoon op een koele plaats - niet per se in de koelkast, maar bijvoorbeeld in een kast of kelder.
Bron: Mashable / Telefoonrepair.nl / Simyo