Zijn dure batterijen beter?

batterijen_doorelkaar_050116_780.jpg

Wat is beter voor je portemonnee: oplaadbare batterijen of wegwerpexemplaren? En hoe zit dat eigenlijk: zijn dure batterijen ook beter van kwaliteit?

Oplaadbare batterijen zijn in de aanschaf duurder dan eenmalige batterijen, maar die meerprijs verdien je al na gemiddeld 6 keer laden terug. Opladen kost namelijk maar zo’n 0,4 eurocent per keer. En je kunt ontzettend vaak herladen: na 500 keer opladen bevat een standaard batterij nog altijd 80 procent van het vermogen.

Daarnaast zijn oplaadbare batterijen beter voor het milieu. Beide soorten batterijen bevatten schadelijke stoffen, maar een oplaadbare variant schrijf je veel minder snel af. Dat scheelt ook energieverbruik op het gebied van productie.

Dure batterijen niet per se beter

De prijzen van batterijen lopen enorm uiteen. Zie je dat verschil ook terug in de kwaliteit? Peter Notten, hoogleraar Energieopslag aan de Technische Universiteit Eindhoven, maakt hierin verschil tussen wel- en niet-herlaadbare batterijen.

Bij oplaadbare varianten kan de prijs een kwaliteitsverschil betekenen, aldus Notten. Deze gebruik je veel langer, en je wilt dat ze ook aan het einde van hun levensduur nog veilig zijn. Een oplaadbare batterij met veel power moet aan hoge veiligheidsnormen voldoen. Dat levert extra productiekosten op, die je doorberekend ziet in de prijs. Een oplaadbare batterij met meer power, zal dus duurder zijn.

Bij wegwerpbatterijen zegt de prijs echter weinig over de prestaties. Enkel bij batterijen die voor een dumpprijs worden aangeboden, moet je volgens Notten sceptisch zijn. Die kunnen bijvoorbeeld tijdens het transport lange tijd in de zon hebben gestaan. Daardoor kan de kwaliteit van de batterij sterk achteruit gaan. Wat voor merk het is, maakt daarbij niet uit: het originele product zal prima zijn geweest, maar je weet niet wat ermee gebeurd is.

Haal het meeste uit je batterij

Warmte is niet goed voor batterijen. Om de prestatie optimaal te houden, kun je ze dus het beste niet in de volle zon bewaren. Om dezelfde reden is een langzame oplader beter voor je herlaadbare batterij dan een snelle, want bij een snellader komt meer warmte vrij.

Inleveren bij elk verkooppunt

Batterijen moet je altijd apart inleveren, bij het chemisch afval. Gooi je ze bij het restafval, dan komen die schadelijke stoffen vrij in de verbrandingsoven. Je hoeft er overigens niet speciaal voor naar een afvalscheidingsstation: lege exemplaren kun je overal inleveren waar ze batterijen verkopen.

Bron: Radar / Milieu Centraal / Stibat

Meer over