Levensduur van apparaten

Apparaten gaan steeds minder lang mee. Is de batterij leeg? Dan moet je gelijk het hele apparaat vervangen, want de batterij zit vast. Willen bedrijven zoveel mogelijk producten verkopen, of spelen zij in op de wens van de consument?

De huidige koopcultuur laat zien dat een apparaat vaak sneller ingewisseld moet worden voor een nieuw exemplaar. Het wordt makkelijker en goedkoper gemaakt om een nieuw toestel aan te schaffen dan om het huidige product te (laten) repareren. Fabrikanten brengen bovendien kort achter elkaar nieuwe versies van een product op de markt waardoor consumenten eerder over zullen gaan tot een nieuwe aankoop.

Garantie?

De economische levensduur is de tijd waarin je mag verwachten dat het product naar behoren werkt. Hoogleraar consumentenrecht Marco Loos stelt dat fabrikanten een bepaalde levensduur-verwachting scheppen bij de consument. Volgens Loos dient de verkoper kosteloos tot reparatie of vervanging over te gaan als uit onderzoek blijkt dat de consument kon verwachten dat het product nog langer gebruikt zou kunnen worden.  

ConsuWijzer


bevestigt dat bij reparatie of vervanging van een ondeugdelijk product de consument inderdaad niet bij hoeft te betalen. Heeft de consument het product zelf kapot gemaakt, of gaat het om normale slijtage, dan mag de verkoper wél kosten vragen voor de reparatie.

ConsuWijzer

Reparatie

Martine Postma, oprichter van Stichting Repair Café Nederland vertelt dat fabrikanten hun producten tegenwoordig zo maken dat het voor de consument lastig is om deze zelf te repareren. De kosten voor reparatie liggen ook vaak hoger dan de nieuwprijs van een apparaat. Op deze manier kiezen mensen minder voor reparatie en gaan ze sneller over tot een nieuwe aankoop.

Marcel den Hollander, docent aan de TU Delft, onderschrijft deze ontwikkeling. Volgens Den Hollander gaan fabrikanten steeds meer uit van 'sell more, sell faster'. Ze willen zo snel mogelijk zoveel mogelijk nieuwe producten verkopen, gericht op kwantiteit in plaats van kwaliteit. Bij sommige producten telt ook de imagowaarde mee; mensen willen graag in het bezit zijn van de nieuwste versie van een product en kiezen daarom bij een defect eerder voor de nieuwste soort.

Den Hollander constateert echter ook dat er nu een tendens te zien is waarbij consumenten juist weer vaker kiezen voor reparatie, dit heeft te maken met een stijgend milieubewustzijn en de huidige economische situatie. Consumenten willen dan liever de bestaande apparaten repareren zodat zij deze niet weg hoeven te gooien.

Economische levensduur

Je moet als consument vaak gissen naar de gemiddelde economische levensduur (hoe lang je mag verwachten dat een product mee zal gaan) van veel apparaten. UNETO-VNI, ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, heeft een lijst gepubliceerd met de gemiddelde economische levensduur van een aantal veelgebruikte apparaten.

Lees je dit artikel op je telefoon, kantel dan het scherm om de lijst te zien.

Deze lijst kun je als indicatie gebruiken om te zien hoe lang je mag verwachten dat apparatuur bij normaal gebruik mee zal gaan. Meer informatie over garantie bij een ondeugdelijk product.

Forumreacties

37
  • Door Radar

Apparaten gaan steeds minder lang mee. Is de batterij leeg? Dan moet je gelijk het hele apparaat vervangen, want de batterij zit vast. Willen bedrijven zoveel mogelijk producten verkopen, of spelen zij in op de wens van de consument? Meer: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/02-02-2015/levensduur-van-apparaten/ Maandag 2 februari in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

  • Door Liefer

Wij hebben een Princess tafel bakplaat 102325 gekocht in 2012. Deze gebruiken wij hooguit 3 keer per jaar met Pasen, Pinksteren en Kerstmis. Een van deze feestdagen eten we dan gourmet met alle kinderen. Binnen 2 jaar ging de bakplaat kapot. Ik heb hem opgestuurd naar de service organisatie van Princess en hij werd keurig gerepareerd terug bezorgd. De thermostaat was kapot en deze hadden zij vervangen. Nu echter binnen een jaar weer hetzelfde euvel. Er wordt gezegd dat ik een nieuwe thermostaat kan kopen. Service wordt niet meer gegeven. Een apparaat dat nog geen 10 keer is gebruikt, gaat kapot en binnen een jaar treedt hetzelfde euvel nogmaals op en dan is deze firma niet bereid nogmaals de thermostaat te vervangen. De levensduur van dit apparaat is dus 9 keer gebruiken of als je het dagelijks zou gebruiken nog geen 2 weken. Ik vind dit een slechte service temeer daar ik eerder een bakplaat heb gehad van Princess die dit euvel nooit gehad heeft. Ik ben van mening dat het exemplaar dat ik nu heb eigenlijk een ondeugdelijk apparaat is.

  • Door Matchstick74

Ik denk beide. De wensen van een gemiddelde consument zijn dat de apparaten: -de meest moderne technologiën hebben -makkelijk te bedienen zijn -zuinig omgaan met energie -betaalbaar zijn De levensduur behoort daar dus niet meer bij, omdat anders veel apparaten onbetaalbaar of na verloop van tijd technisch te ver achterhaald zullen zijn. 😟 Aan de andere kant zijn er de fabrikanten die als eerste met een bepaalde technologie willen komen en dat zorgt er voor dat een concurrent mee moet gaan of met iets beters moet komen om omzet te kunnen maken. Veel technologiën worden daarom vaak niet meer op duurzaamheid getest en moeten daarom bij de gebruiker bewijzen dat ze nuttig en duurzaam zijn. 🤨