Onvoordelige wegwerpbatterij nog altijd veel gebruikt

batterijen_wegwerp_opladen_050116_780.jpg

Polluitslag.

'Losse' batterijen, is dat een uitstervende soort? Voorlopig niet, blijkt uit een poll onder ruim 1000 respondenten. Vooral wegwerpbatterijen worden veel gebruikt. Opvallend, want met herlaadbare batterijen kun je best veel geld uitsparen.

Slechts 2 procent geeft aan losse, multifunctionele batterijen niet (meer) te gebruiken. Of ze dat daadwerkelijk niet doen, valt te betwijfelen. Sommige apparaten, zoals afstandsbedieningen of (keuken)weegschalen, werken ook op batterijen. Vanwege het lage stroomverbruik hoeven die echter bijna nooit vervangen te worden. Dat ze wel in gebruik zijn, kan dus zomaar worden vergeten.

Wegwerpen boven opladen

Veruit de meeste mensen gebruiken niet-herlaadbare batterijen: 86 procent doet dat, waarvan een derde enkel wegwerpbatterijen gebruikt. De overige groep maakt daarnaast gebruik van oplaadbare batterijen. In totaal doet 70 procent dat, maar slechts 13 procent leunt puur op de herlaadbare variant.

Opladen voor 0,4 eurocent

Oplaadbare batterijen zijn in de aanschaf duurder dan eenmalige batterijen, maar die meerprijs verdien je al na gemiddeld 6 keer laden terug. Opladen kost namelijk maar zo’n 0,4 eurocent per keer, en je kunt ze zeker 500 keer herladen. Wil je meer weten over oplaadbare batterijen? En ben je benieuwd wat de prijs van een batterij zegt over de kwaliteit? ↓Lees: Zijn dure batterijen beter?

Nieuwe poll

Wil jij ook meedoen aan de polls en onderzoeken van het Radar Testpanel? Een nieuwe poll vind je op radartestpanel.nl. Ben je nog geen Testpanellid, schrijf je dan (gratis) in via de intake-enquête. Je kunt dan niet alleen meedoen aan polls, maar ontvangt ook uitnodigingen voor de onderzoeken van Radar.