Voorkom dat derden bij je telefoongegevens kunnen
Google kan bij veel Android-smartphones op afstand de vergrendelingscode wijzigen om zo toegang te krijgen tot het toestel.
Je kunt voorkomen dat het bedrijf bij je telefoongegevens kan door een zogenoemde encryptie in te schakelen. Dat schrijft technologiewebsite AndroidPlanet.
Op toestellen die gebruikmaken van Android 6.0 (Marshmallow), de laatste versie van Googles mobiele besturingssysteem, staat encryptie standaard ingeschakeld. Dit werkt direct zodra je het toestel opstart. Als encryptie is ingeschakeld moet je voordat Android opstart je pincode, patroon of wachtwoord invoeren. Anders heb je geen toegang tot je persoonlijke data.
Smartphones en tablets die op Android 5.0 (Lollipop) of nieuwer draaien, hebben de mogelijkheid om data te versleutelen, deze functie staat op deze Androidversies niet standaard ingeschakeld.
Hoe werkt encryptie?
Je kunt het vergelijken met het versturen van een ansichtkaart. Als je de kaart in een envelop stopt, kan de postbode niet lezen wat jij op de ansicht hebt geschreven. Met encryptie worden je gegevens versleuteld opgeslagen, en alleen jij kan met een toegangscode de data opvragen.
Met onderstaand stappenplan kun je de encryptie wel handmatig inschakelen. Als je hiermee aan de slag gaat is het handig onderstaande punten in het achterhoofd te houden:
- Het is belangrijk om een back-up te maken van al je bestanden, mocht er iets misgaan
- Bij sommige toestellen met een oudere versie van Android is het inschakelen van encryptie helaas niet mogelijk
- Hoewel versleuteling voorkomt dat bijvoorbeeld Google toegang tot jouw data kan krijgen, maakt het een toestel wel langzamer. Dit is te wijten aan Full Disk Encryption, dat ervoor zorgt dat bestanden die uitgelezen moeten worden eerst ontgrendeld worden
- Wil je de encryptie weer uitschakelen, dan moet je terug naar de fabrieksinstellingen. Dit betekent dus dat je je gegevens en persoonlijke bestanden verliest! (Maak dus altijd een back-up)
- De encryptie versleutelt geen bestanden die op micro-sd-kaarten staan
Stappenplan
- Zoals gezegd - maak eerst een back-up van je bestanden om te voorkomen dat je deze kwijtraakt
- Zorg dat je smartphone of tablet aan de oplader zit
- Ga naar de instellingen van je telefoon. Het verschilt per Androidversie en toestel waar je precies in het instellingenmenu moet zijn. Zorg ervoor dat je toestel vergrendeld is met een pincode, patroon of wachtwoord
- Ga vervolgens weer naar het instellingenmenu en kies voor beveiliging. Je vindt hier als het goed is een encryptie-optie
- Het duurt ongeveer een uur (afhankelijk van het aantal bestanden op je toestel). Let op: schakel het apparaat tijdens dit proces niet uit. Het kan zijn dat je telefoon of tablet uit zichzelf opnieuw opstart.
- Om het opstartproces te voltooien kan het zijn dat je je pincode, wachtwoord of patroon moet invoeren.
Bron: AndroidPlanet