Telefoon of tablet kwijt... Wat nu?

telefoon-vergeten-780.jpg

Je had je telefoon nét nog in je hand, maar waar is-ie nu? Radar legt uit hoe je je Android- en Appletoestel snel terugvindt. Komt het apparaat niet meer boven water, dan lees je in dit artikel ook hoe je je telefoon blokkeert.

Androidgebruikers: scroll naar beneden voor een stappenplan.

Apple

Heb je een iPhone, iPad of een iPod Touch met minimaal iOS 5 dan kun je gebruik maken van de 'Zoek mijn iPhone'-functie. Deze moet je wel activeren voor je er gebruik van kan maken. Dit is dus een maatregel die je moet nemen vóór je je telefoon kwijtraakt. Ga naar Instellingen > iCloud > Zoek mijn iPhone en zorg dat het schuifje groen is. Je moet dit vervolgens bevestigen door je Apple-ID-inloggegevens in te voeren.

Nu je de optie hebt geactiveerd kun je:

  • Op de kaart zien waar je toestel zich bevindt;
  • Je apparaat vergrendelen en volgen;
  • Je toestel een geluid laten afspelen;
  • De gegevens (op afstand) wissen.

Lees ook: Hoe werkt de nachtmodus voor iPhones en iPads?

Waar is je toestel?
Ga naar iCloud.com/find en log in met je Apple-ID. Bovenin zie je 'Alle apparaten' staan. Klik het zoekgeraakte toestel aan. Je kunt nu bekijken of het toestel aanstaat en of het online is. Als je de locatievoorziening hebt ingeschakeld kun je ook zien waar het toestel zich bevindt.

Staat de locatievoorziening niet aan, dan kun je klikken op 'Verloren modus'. Je kunt dan een bericht naar het toestel sturen en het gps-signaal wordt van afstand geactiveerd. (Het is dan wel belangrijk dat het apparaat voldoende opgeladen is).

Apparaat vergrendelen
Je toestel wordt automatisch vergrendeld in de 'Verloren modus'. Om de functie te deactiveren klik je nogmaals op 'Verloren modus' en vervolgens op 'Stop verloren modus'.

Geluid afspelen
Denk je dat je iPhone, iPad of iPod in de buurt kan liggen? Dan kun je ook de optie 'Geluid afspelen' aanklikken.

Wissen
Via 'Wis [apparaat]' kun je gegevens op je toestel verwijderen. Dit gebeurt pas wanneer het apparaat verbonden is met internet. Wees voorzichtig met deze functie, als je niet regelmatig een back-up hebt gemaakt kan het zijn dat je gegevens kwijt bent. Heb je wel een reservekopie gemaakt, dan zul je deze handmatig via iCloud terug moeten zetten.

Lees ook: 4 tips voor meer ruimte op je iPhone en iPad

Android

Heb je een Androidapparaat? Dan heb je als het goed is een Google-account gekoppeld. Door in te loggen met dit account op apparaatbeheer kun je van een afstand controle krijgen over je toestel. (Vind je je toestel niet met apparaatbeheer, dan beschikt jouw smartphone of tablet helaas niet over deze functie.)

Als je bent ingelogd zie je alle toestellen die aan jouw Google-account zijn gekoppeld. Klik op het betreffende apparaat.

Bellen
Kies je voor de functie bellen, dan wordt er een geluid afgespeeld op je toestel, ook al staat deze op stil.

Vergrendelen
Je kunt je apparaat vergrendelen met een wachtwoord en een bericht sturen naar de vinder.

Wissen
De optie 'wissen' kun je het beste alleen gebruiken als je niet verwacht dat je je toestel nog terugvindt. Hiermee wis je alle gegevens (apps, foto's, muziek), als het apparaat online is. Let op: nadat je dit hebt gedaan verschijnt het apparaat niet meer in apparaatbeheer.

Dit is een artikel uit 2016, gecheckt en aangepast door de redactie op 8 maart 2019.

Bron: Apple / AndroidPlanet / iCulture