Hoe werkt de nachtmodus voor iPhones en iPads?

nachtmodus_tip_780.jpg

Kijk je vaak vlak voor je gaat slapen nog even op je iPhone of iPad? Met de nachtmodus dim je het schermlicht van je toestel, dat kan rustiger zijn voor je ogen. Hoe je die functie inschakelt lees je hieronder.

Let op: De nachtmodus is niet voor ieder Apple-apparaat beschikbaar. Technologiewebsite iCulture meldt dat gebruikers met een iPhone 5s, iPhone 6 (en Plus) en iPhone 6s (Plus), iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPod touch 6e generatie, iPad Air, iPad Air 2 en iPad Pro de functie hebben.

Nachtmodus activeren: Automatisch en handmatig

Via Instellingen > Beeldscherm en helderheid > Night Shift schakel je de nachtmodus in. Met de balk onder kleurtemperatuur pas je de intensiteit van de kleur aan. Je ziet daaronder ook de opties 'Zet handmatig aan tot morgen', hiermee activeer je meteen de nachtmodus. Kies je voor 'Gepland' dan schakelt je toestel automatisch op de nachtmodus in de tijd die je zelf instelt.

Je kunt de functie instellen tussen zonsondergang en zonsopkomst, daarvoor zul je wel je locatievoorzieningen moeten activeren (Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem).

Als je op het beginscherm zit, kun je door van onder naar boven te vegen de nachtmodus ook instellen. Klik op het zonnetje om de functie te activeren.

Beter slapen?

Helpt zo'n functie om de nachtrust te verbeteren? Slaapexperts zijn kritisch. Het blauwe licht, dat de aanmaak van het slaaphormoon kan verstoren, wordt niet volledig uitgeschakeld door de nachtmodus, meldt Macworld. Onderzoekers hebben de functie nog niet getest, maar verwachten in het beste geval een placebo-effect.

Apple kan volgens deskundigen beter investeren in een functie die je toestel enige tijd voor je gaat slapen automatisch uitschakelt. Wil je écht een goede nachtrust? Zet dan 's avonds voor je gaat slapen tijdig je apparaten uit.

Bron: iCulture / Macworld