background branding

Hoe stel je een nachtmodus in op je smartphone?

nachtmodus_man_telefoon_bed.jpg

Op smartphones kun je een nachtmodus instellen om ervoor te zorgen dat je gemakkelijker in slaap komt. Werkt deze modus echt of gaat het om een placebo-effect? En hoe stel je de nachtmodus in op een iPhone, iPad of een Android-toestel?

Uit navraag van Radar bij slaapdeskundigen blijkt dat je slaapritme minder wordt verstoord bij het gebruik van een nachtmodus ten opzichte van de normale instellingen van je telefoon.

Radar nachtmodus

Dit komt doordat bij een nachtmodus het telefoonscherm minder blauw licht uitstraalt. De aanwezigheid van blauw licht zorgt ervoor dat er minder melatonine wordt aangemaakt waardoor de hersenen moeilijker in slaap kunnen vallen.

Lees ook: 'Nachtmodus op smartphones helpt tegen slaapproblemen'

iOS: iPhone of iPad

Sinds iOS 9.3 is het mogelijk om  een speciale nachtmodus te activeren op een iPhone of iPad. Via Instellingen > Beeldscherm en helderheid > Night Shift schakel je de nachtmodus in. Met de optie 'Zet handmatig aan tot morgen' zet je de nachtmodus handmatig aan. Via de balk onderin (Kleurtemperatuur) kun je de intensiteit instellen.

Nachtmodus iOS

Je kunt er ook voor kiezen om elke avond de nachtmodus automatisch te activeren.  Door te kiezen voor ‘Gepland’ kun je zelf bepalen wanneer de modus elke avond aan- en uitgaat. Ook is het mogelijk om de nachtmodus afhankelijk te maken van zonsondergang  en zonsopkomst. Hiervoor moet je wel locatievoorzieningen activeren via Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem.

Ook kun je de nachtmodus vanaf het beginscherm instellen. Hiervoor moet je op je scherm van onder naar boven vegen. Als je daarna klikt op het zonnetje activeer je de nachtmodus.

Android

Op Android is het iets lastiger om een nachtmodus in te stellen. Google is wel aan het testen met een nachtmodus, maar heeft deze niet voor alle versies uitgerold. Een alternatief is dat je een app installeert om een nachtmodus te activeren. Twilight is hiervoor een populaire app onder Android-gebruikers.

Nachtmodus Android via Twilight

Na het downloaden van Twilight (of een soortgelijke app uit de Google Play Store),  kun je de nachtmodus instellen. Bij Twilight kun je bovenin op het beginscherm een kleurfilter instellen. Bij de optie kleurtemperatuur stel je in welke kleur het scherm uitstraalt. Helemaal links kleurt het scherm roodachtig, helemaal rechts juist blauwig. De app geeft een waarschuwing als je de temperatuur te ver naar rechts instelt omdat de nachtmodus dan volgens Twilight geen invloed meer heeft op je slaap.

Net als de nachtmodus op een iPhone of iPad heb je ook met Twilight verschillende mogelijkheden voor het activeren van de nachtmodus. Bij de optie Altijd staat de nachtmodus (de naam zegt het al) altijd aan. Als je voor Zon kiest,  is de nachtmodus afhankelijk van de zonsondergang en –opgang van de locatie waar je je op dat moment bevindt. Via Alarm kun je de slaapvriendelijke modus afhankelijk maken van je slaapritme. Hiervoor moet je echter wel een extra app installeren. Je kunt ook speciale profielen instellen voor als je bijvoorbeeld in bed nog wil lezen op je smartphone.

Twilight verschijnt automatisch in het notificatiescherm. Door op je scherm van boven naar beneden te vegen kun je de nachtmodus activeren of pauzeren.