Windows 10 Creators Update: 10 veranderingen op een rijtje

windows10_creatorsupdate.jpg

Microsoft heeft de tweede grote update uitgebracht voor het besturingssysteem Windows 10. Door de naam Creators Update lijkt Microsoft zich te richten op creatievelingen, maar het is een update waar elke Windows 10-gebruiker iets van merkt. Een overzicht van tien opvallende veranderingen.

Door het uitbrengen van updates voor Windows 10 zorgt Microsoft ervoor dat het besturingssysteem veilig blijft. De Creators Update, die vanaf 11 april beschikbaar is voor Windows 10-gebruikers, brengt naast veiligheidsupdates ook enkele nieuwe functies. De update is gratis beschikbaar voor Windows 10-bezitters.

Windows 10 zal de update automatisch aan je presenteren als deze voor jouw computer klaarstaat. Wat zijn de opvallendste veranderingen in Windows 10 naar de Creators Update?

  1. Privacy-instellingenTijdens de installatie van de Windows 10 Creators Update verschijnt een menu waarin belangrijke privacy-keuzes staan. Je kunt hierin onder andere aangeven of Windows of apps op je computer je locatie of je microfoon mogen gebruiken. Ook kun je aangeven of apps gepersonaliseerde reclames mogen tonen. De Consumentenbond waarschuwde vorige maand voor een verborgen optie die ongezien reclame-tracking inschakelt. Volgens de Consumentenbond is het belangrijk dat je goed oplet bij de keuzes in het privacy-menu.
  2. Mappen in het startmenuHet startmenu in Windows 10 heeft ook een nieuwe functie. In het menu zaten altijd al tegels die verwezen naar individuele apps. Met de nieuwe update van Windows is het ook mogelijk om mapjes te maken in het menu. Hierbij kun je meerdere apps verzamelen onder 1 tegel om het menu voor jezelf overzichtelijker te houden. Je kunt bijvoorbeeld alle social media apps bij elkaar in een mapje zetten. Dit werkt op dezelfde manier als op Android-smartphones en iPhones. Door een app-icoontje te slepen op een andere app-icoontje maak je een mapje aan.
  3. Beveiliging & UpdatesEen veelgehoord kritiekpunt op Windows 10 is dat het besturingssysteem nieuwe updates installeert op een tijdstip die jou niet goed uitkomt. Door de Creators Update is het nu mogelijk om updates tot 7 dagen uit te stellen. Je kunt je instellingen wijzigen via Start > Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Update.Daarnaast heeft Microsoft het beveiligingsprogramma Windows Defender verbeterd. Het is nog steeds een antivirusprogramma om je computer te scannen op virussen, maar je kunt daarnaast ook de beveiliging van je apps regelen. Verder kun je nu als ouder je Windows 10-computer zo instellen dat je kinderen op bepaalde tijden de computer niet kunnen gebruiken (of bepaalde inhoud niet kunnen bekijken).
  4. Apps installerenWindows staat er om bekend dat je alle programma’s kan installeren die je maar wilt. Dit zorgt echter wel voor een risico qua veiligheid. Microsoft heeft een nieuwe instelling toegevoegd, waarmee je ervoor kan kiezen dat je alleen apps kan installeren uit de Windows Store. Op deze manier wil Microsoft Windows 10 veiliger maken. Overigens kun je nog steeds apps uit alle bronnen installeren (dit is de standaard optie). Er is ook een optie waarbij je een waarschuwing krijgt als je een app buiten de Windows Store om probeert te installeren.
  5. Microsoft’s internetbrowser EdgeOok de Edge-internetbrowser heeft enkele nieuwe opties gekregen. Zo kun je je favorieten uit andere browsers (Chrome, Firefox of Internet Explorer) importeren. De tweede aanpassing aan de browser zijn voorbeeldweergaven van andere tabbladen. Als je met je cursor over een ander tabblad beweegt verschijnt er een kleine weergave van de site in dat tabblad. De derde aanpassing aan Edge is de grootste verandering. Links van de openstaande tabbladen staat een icoontje met een pijltje. Als je daar op klikt verdwijnen al je openstaande tabbladen zodat je rustig aan een nieuwe sessie kan beginnen. Als je de gesloten tabbladen toch weer wilt openen, dan kun je hiervoor het tweede icoontje gebruiken. Zie het als een soort tijdelijke favorieten in je internetbrowser, bijvoorbeeld voor het uitzoeken van een vakantiebestemming.
  6. Paint 3DDe naam Creators Update komt niet helemaal uit de lucht vallen. Microsoft heeft namelijk een nieuwe versie van Paint in Windows 10 gestopt. Het beeldbewerkingsprogramma is sinds de jaren negentig niet enorm gewijzigd, maar met het nieuwe programma Paint 3D slaat Microsoft een andere weg in. Met Paint 3D kun je driedimensionale beelden maken die je eventueel met een 3D-printer kan uitprinten.Lees ook: Windows 10 update: Wat heb je aan Paint 3D?
  7. Windows 10 personaliserenDoor de update heb je ook meer mogelijkheden om Windows 10 een persoonlijk tintje te geven. Tot nu toe kon je bij de menubalk of randen van apps variëren tussen 48 vaste basiskleuren. Vanaf nu kun je elke mogelijke kleur kiezen om je besturingssysteem te personaliseren. Mocht je dit teveel werk vinden, dan biedt Windows 10 ook thema’s aan. Hiermee pas je niet alleen de kleuren aan, maar ook de achtergrondafbeelding en soms zelfs de cursor of systeemgeluiden. Op dit moment zijn er honderden thema’s beschikbaar die je kunt downloaden via de Windows Store.
  8. NachtmodusIn Windows 10 is het vanaf nu mogelijk om een nachtmodus in te stellen. Met de functie Nachtlamp kun je het blauwe licht filteren uit je beeldschermen. Uit navraag van Radar bij slaapdeskundigen blijkt dat een nachtmodus kan helpen om beter in slaap te komen.
  9. Video op de voorgrondSoms kan het handig zijn dat je een venster op de voorgrond houdt. Als je bijvoorbeeld een sportwedstrijd wilt kijken, maar tegelijkertijd je mail weg wilt werken is het vervelend dat je de hele tijd moet schakelen tussen twee schermen. Windows 10 bevat nu een Picture in Picture-modus. Hiermee blijft de video rechtsboven in je scherm staan, terwijl je tegelijkertijd met je mail bezig kunt. Overigens is de always-on-top-weergave op dit moment alleen beschikbaar in de Movies & TV-app.
  10. GamingMicrosoft heeft voor liefhebbers van spelletjes een speciale game-modus toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat je games een stuk stabieler draaien op je computer. De programma’s die je op de achtergrond draait, worden in een soort van slaapstand gezet, waardoor er meer rekenkracht vrij komt voor het spelen van games.

Privacy-instellingen

Mappen in het startmenu

Beveiliging & Updates

Daarnaast heeft Microsoft het beveiligingsprogramma Windows Defender verbeterd. Het is nog steeds een antivirusprogramma om je computer te scannen op virussen, maar je kunt daarnaast ook de beveiliging van je apps regelen. Verder kun je nu als ouder je Windows 10-computer zo instellen dat je kinderen op bepaalde tijden de computer niet kunnen gebruiken (of bepaalde inhoud niet kunnen bekijken).

Apps installeren

Microsoft’s internetbrowser Edge

De derde aanpassing aan Edge is de grootste verandering. Links van de openstaande tabbladen staat een icoontje met een pijltje. Als je daar op klikt verdwijnen al je openstaande tabbladen zodat je rustig aan een nieuwe sessie kan beginnen. Als je de gesloten tabbladen toch weer wilt openen, dan kun je hiervoor het tweede icoontje gebruiken. Zie het als een soort tijdelijke favorieten in je internetbrowser, bijvoorbeeld voor het uitzoeken van een vakantiebestemming.

Paint 3D

Windows 10 personaliseren

Mocht je dit teveel werk vinden, dan biedt Windows 10 ook thema’s aan. Hiermee pas je niet alleen de kleuren aan, maar ook de achtergrondafbeelding en soms zelfs de cursor of systeemgeluiden. Op dit moment zijn er honderden thema’s beschikbaar die je kunt downloaden via de Windows Store.

Nachtmodus

Video op de voorgrond

Gaming

Bron: Radar / Microsoft