Windows 10 update: Wat heb je aan Paint 3D?

paint3d_170413.jpg

Door de Creators Update hebben Windows 10-gebruikers een nieuw programma tot hun beschikking: Paint 3D. Het programma lijkt in de basis van op het klassieke Microsoft Paint, maar biedt een hoop extra functies. Radar probeerde het programma uit.

Afgelopen dinsdag is Microsoft begonnen met het aanbieden van de Creators Update. Deze gratis update zorgt voor enkele nieuwigheden in Windows 10. Radar heeft tien opvallende veranderingen op een rijtje gezet.

Eén van de veranderingen is de toevoeging van het programma Paint 3D, de opvolger van het klassieke tekenprogramma. Microsoft Paint verscheen al in 1985 bij de introductie van Windows 1.0. Bij elke nieuwe versie van Windows zat het programma standaard bij het besturingssysteem geleverd. Hoewel de interface door de jaren licht is veranderd, heeft het tekenprogramma amper nieuwe functies gekregen.

Paint 3D: de vervanger van de klassieke Paint?

Met Paint 3D biedt Microsoft een veel geavanceerdere versie aan van Paint. Desondanks is Paint 3D gewoon een extra programma dat Microsoft levert bij Windows 10. De klassieke Paint is nog steeds aanwezig. Wel is er een knop aan het tekenprogramma toegevoegd waarmee je naar Paint 3D kan springen.

In het beginsel lijkt Paint 3D op Paint. In beide programma's heb je een groot wit canvas om mee te beginnen. Beide programma's tonen knoppen waarmee je kan tekenen, vormen kan plaatsen en teksten kan plaatsen. In Paint 3D zijn de knoppen in het menu wel iets groter, waardoor het programma ook geschikt is voor touchscreens.

Paint 3D (1)

Creatief in 3D

Het grootste verschil met de klassieke Paint is dat je naast 2D-afbeeldingen ook in de diepte kan werken, oftewel in 3D. Je kunt tekeningen in 3D maken, maar het is ook mogelijk om foto's in perspectief te zetten.

Paint 3D (3)

Wat is de meerwaarde van de 3D-bestanden?

Uiteraard heb je de mogelijkheid om de afbeeldingen op te slaan, zoals je dat ook gewend bent bij platte 2D-afbeeldingen. Paint 3D biedt je echter ook op de optie om je 3D-afbeelding uit te printen met een 3D-printer zodat je een zelfgemaakt beeldje hebt.

Bron: Radar / Microsoft