Hoe onbeperkt is onbeperkt bellen bij mobiele abonnementen?

Onbeperkt Bellen

Een Lebara-klant meldde bij Radar dat onbeperkt bellen helemaal niet onbeperkt is. Na 3.000 minuten per maand valt het namelijk buiten je bundel. Welke regels houden andere providers erop na? Radar dook in de algemene voorwaarden. 

Lebara

Om te beginnen, controleren we de algemene voorwaarden van Lebara. Deze provider hanteert een Fair Use Policy, wat inhoudt dat je een normaal gebruik niet mag overschrijden. 

Lebara definieert normaal gebruik als maximaal 3.000 belminuten per maand. Bel je vanuit Nederland naar een ander Nederlands Lebara-nummer? Dan ligt de grens op 5.000 belminuten per maand. 

Buitenlandse nummers die buiten je bundel vallen en betaalde servicenummers vallen ook niet onder onbeperkt bellen. Deze komen apart op je rekening. 

KPN

Ook bij KPN worden er extra kosten in rekening gebracht als je betaalde informatienummers belt. Deze provider hanteert echter geen Fair Use Policy. Onbeperkt bellen is hier dus ook echt onbeperkt. 

Odido

Odido stelt wel voorwaarden voor (on)redelijk gebruik. Bij onbeperkt bellen hanteren ze het volgende: je mag naar maximaal 300 verschillende internationale vaste en mobiele nummers per maand bellen, met uitzondering van servicenummers. 

Vodafone

Ook Vodafone maakt gebruik van een fair use policy. De provider vermeldt dat gebruik redelijk moet zijn en sluit een aantal situaties uit waarbij dit niet het geval is. Dit zijn:

  • Gebruik met meerdere apparaten tegelijk.
  • Continue of bijna continue gebruik door langdurige openstaande verbinding, zoals het gebruik als babyfoon of als telefooncentrale.
  • Gebruik voor commerciële doeleinden zoals het aanbieden van belmogelijkheden aan derden.
  • Het gebruik van één aansluiting door meerdere eindgebruikers.

Servicekosten voor het bellen naar contentdiensten, koopnummers en internationale klantenservicenummers vallen niet onder onbeperkt bellen en worden apart in rekening gebracht. 

Simpel

Simpel vermeldt in de algemene voorwaarden dat onbeperkt bellen ook echt onbeperkt is, maar hanteert wel een maximum van 9.999 minuten per maand. 

Ben

Bij Ben betekent onbeperkt bellen dat je maximaal 999.999 minuten per maand mag bellen. In een maand van dertig dagen zitten minder minuten - namelijk 43.200 minuten - dus bij Ben is onbeperkt bellen ook echt onbeperkt. 

Simyo

Wie een abonnement bij Simyo heeft, kan in principe ook onbeperkt bellen. Er geldt wel een Fair Use policy, maar die houdt in dat je niet (letterlijk) 24 uur per dag mag bellen. 

Je kunt alleen niet vanuit Nederland naar een buitenlands telefoonnummer bellen. Of ja, dit valt niet binnen je bundel en wordt apart in rekening gebracht. 

Youfone

Ook bij Youfone valt bellen naar het buitenland niet via je bundel en wordt het apart in rekening gebracht. Ook betaalde servicenummers vallen buiten je bundel. 

In de Fair Use Policy staat ‘Indien er sprake is van onredelijk verbruik zal Youfone verzoeken het verbruik aan te passen.’ Maar wat onredelijk verbruik is, wordt hier niet verder gespecificeerd. 

Budget Mobiel

Budget Mobiel houdt er een stuk strengere regels op na. Zij noemen je gebruik al extreem als je meer dan 100 uur belt in de maand. 

Andere voorbeelden van gebruik dat zij niet redelijk achten zijn: 

  • Het gebruiken van je telefoonverbinding als telefooncentrale.
  • Het langdurig laten openstaan van je telefoonverbinding, bijvoorbeeld voor het gebruik als babyfoon. De provider verbreekt de verbinding daarom automatisch na anderhalf uur. 

Hollandsnieuwe

Ook Hollandsnieuwe heeft een Fair Use Policy. Hierin beschrijven ze dat abonnementen niet bedoeld zijn voor onredelijk gebruik in het buitenland, maar geven geen hele specifieke regels. Als algemene regel geldt dat je jouw mobiel meer in Nederland moet gebruiken dan in het buitenland. 

Bellen vanuit Nederland naar buitenlandse nummers en betaalde servicenummers vallen buiten je bundel. 

50+ Mobiel

50+ Mobiel hanteert een grens van 10.000 minuten per maand. Alles daarboven zien ze als niet normaal of niet redelijk. 

Ander gebruik dat als onredelijk wordt aangemerkt is:

  • Gebruik met meerdere apparaten tegelijk.
  • Continue of bijna-continue gebruik door openstaande verbindingen zoals gebruik als babyfoon.
  • Gebruik als telefooncentrale.
  • Gebruik voor cmmerciële doeleinden zoals het aanbieden van belmogelijkheden aan derden.
  • Het gebruik van één aansluiting door meerdere eindgebruikers.
Meer over