Bellen we nu wel of niet gratis naar het buitenland?

1. Artikel website.jpg

Met de vakantie voor de deur kan het geen kwaad om te weten of je nu wel of niet gratis naar het buitenland kunt bellen. En bel je vanuit het buitenland eigenlijk gratis naar huis? Hoewel de roamingkosten voor Europa in 2017 zijn afgeschaft, liggen de regels (en kosten!) voor het bellen net iets anders. 

De informatie op de websites van de telefoonproviders kan nogal voor verwarring zorgen, door de vele regels en ook uitzonderingen die er bestaan voor het bellen binnen de EU, buiten de EU en naar Nederlandse nummers. Radar zocht voor je uit hoe het nu precies zit. 

Bellen vanuit Nederland duurder dan vanuit de EU

Bij navraag bij verschillende providers blijkt al snel dat het bijna altijd geld kost om vanuit Nederland naar een buitenlands nummer te bellen, maar dat je wel binnen je bundel belt wanneer je in het buitenland bent en een buitenlandse nummer belt. 

Zo bel je bijvoorbeeld binnen je bundel wanneer je vanuit Frankrijk naar een Frans of zelfs een Spaans of Italiaans nummer belt. De regel is namelijk dat binnen de EU overal hetzelfde tarief geldt. Bel je echter vanuit Nederland naar een van deze nummers, dan betaal je bij de meeste providers €0,23 per minuut. 

Roaming als oplossing voor het gratis bellen

‘Maar Nederland maakt toch ook deel uit van de EU?’, denk je nu misschien. Dat klopt inderdaad, maar vanuit Nederland bel je met je eigen provider en in het buitenland ben je aan het ‘roamen’. Dit betekent simpelweg dat je gebruikmaakt van het netwerk van een buitenlandse provider en hiervoor zijn Europese regels opgesteld. 

Door deze regels bel of sms je dus naar ieder ander land in de EU voor hetzelfde tarief. Op deze manier is het dus eigenlijk goedkoper om naar het buitenland te bellen, als je je daar zelf ook bevindt. 

Sommige telefoonproviders bieden uitzonderingen

Hoewel je eigenlijk altijd moet betalen om vanuit Nederland naar een buitenlands nummer te bellen, geldt bij KPN dat je met ieder abonnement afgenomen na 3 februari 2019 in de hele EU binnen je bundel belt. Dus ook als je in Nederland bent. Bij een abonnement dat je hebt afgesloten voor deze datum, is het slim om dit nog even te checken. 

Daarnaast biedt ook Vodafone abonnementen aan waarmee (gelimiteerd) naar het buitenland gebeld kan worden vanuit ons eigen land. Er zijn dus bij sommige providers wel specifieke abonnementen beschikbaar waarmee je gratis vanuit Nederland naar buitenlandse nummers belt, maar in de regel is dit geen onderdeel van je abonnement. 

Manieren om wel gratis te kunnen bellen

Wat wel bij alle providers geldt, is dat je vanuit de hele EU binnen je bundel naar Nederland of naar Nederlandse nummers kunt bellen. Dus hoewel je niet vanuit Nederland naar een Franse camping kunt bellen, kun je wel binnen je bundel met je Nederlandse vrienden op die camping telefoneren. 

Wil of moet je toch naar een buitenlands nummer bellen, dan kun je dit natuurlijk altijd nog via Whatsapp doen. Dit geeft je geen extra kosten, maar let op: bellen via Whatsapp kost je wel de nodige MB’s. Het is dus altijd verstandig om even na te gaan of je hier nog genoeg data voor over hebt of dat je verbonden bent met de WiFi. 

Langdurig verblijf in het buitenland

Overigens vindt op deze belregels nog een uitzondering plaats. Want hoewel de roamingkosten in Europa zijn afgeschaft sinds 2017, is dit gedaan met het uitgangspunt dat EU-burgers op hun vakantie gewoon van hun eigen bundel gebruik kunnen maken. Hiervoor zijn bepaalde regels opgesteld, waarbij de provider oplet of er geen ‘onredelijk gebruik’ wordt gemaakt van roaming. 

Het gaat er hierbij vooral om dat je je eigen bundel niet vaker in het buitenland gebruikt dan in je eigen land, en dat zal ook zo snel niet gebeuren. Zo rekent T-mobile op een maximale gebruiksperiode van vier maanden en de meeste mensen gaan zo lang niet op vakantie. Bovendien krijg je altijd een waarschuwing als je deze periode overschrijdt.

Fair Use Policy

De regels voor het onredelijk gebruik en de eventuele extra kosten kun je ook checken bij je eigen provider. Dit wordt meestal aangegeven onder de term ‘Fair Use Policy’ of dus onder (on)redelijk gebruik.