Hoe ontwikkelingsgeld verkeerd terecht komt
De afgelopen jaren is er 70 miljoen euro aan ontwikkelingshulp voor een groot deel verdwenen in de zakken van Nederlandse bedrijven in het buitenland. Ook buitenlandse ondernemingen profiteren van dit ontwikkelingsgeld terwijl zij net al als vele Nederlandse ondernemingen geen subsidie nodig hebben.Wakker DierWakker dier heeft onderzoek gedaan naar Nederlandse subsidiegelden die naar landbouwprojecten in het buitenland gaan. En daar blijkt echt dat Nederland megastallen in het buitenland subsidieert.Verborgen cameraOm het fijne over deze PSI regeling te weten te komen gaan we naar de kick-off dag voor de inschrijvingen van 2012 en we nemen de verborgen camera mee. Daar krijgen we te horen dat een succesvolle PSI investering goed voor u is, want het levert u en uw bedrijf winst op. Maar het is ook goed voor de ontwikkelingssamenwerking.UPDATE 6 februari 2012: Inmiddels hebben staatssecretarissen Knapen van Buitenlandse Zaken en Bleker van Landbouw allebei een reactie gegeven op het rapport en ook wakker Dier heeft daar weer uitgebreid op gereageerd.
- Lees hier de brief van Knapen en de reactie hierop van Wakker Dier.
- Lees hier de brief van Bleker en de reactie hierop van Wakker Dier.
Forum
Discussieer mee op ons forum! Meld je vandaag nog aan en deel je inzichten met andere leden.
Forumreacties
47Een aantal Nederlandse boeren bouwt met ontwikkelingssubsidie megastallen in het buitenland. Op deze manier verdween jaarlijks 70 miljoen euro aan ontwikkelingshulp voor een groot deel rechtstreeks in goed renderende Nederlandse veebedrijven. Dit blijkt uit een rapport van Stichting Wakker Dier. De kleine lokale boeren in de landen waar de Nederlandse ondernemers megastallen bouwen, zijn niet blij met deze projecten. Zij kunnen de concurrentie met deze grote bedrijven nauwelijks aan. Hoe noodzakelijk is een vorm van ontwikkelingshulp die vooral averechts werkt? Maandag 23 januari in Radar, 20.30 uur, Nederland 1
Stichting Wakker Dier is tegen megastallen. PUNT. Alles wat ze maar kunnen bedenken om dat tegen te gaan grijpen ze aan. Kennelijk kunnen ze tros radar ook voor hun karretje spannen. Ik zie de consumentenkwestie niet echt.
Waarom wordt hier ontwikkelingsgeld voor gebruikt? Dat lijkt mij niet daarvoor bestemd, zeker als je inderdaad bedenkt (en dat kan een klein kind nog) dat zo kleine lokale boeren failliet gaan. Als een boer in het buitenland wil boeren, moet hij dat toch verdikkie zelf betalen? Ik wil ook wel in een warm, zonnig land dat mijn lichaam goed doet een bedrijfje proberen op te bouwen. Kan ik daar ook geld voor krijgen?!?