Hoe vaak moet je je vaatdoekjes verschonen?

Hang jij je keukenvaatdoekje na gebruik aan de keukenkraan te ‘drogen’ tot hij na een paar dagen echt begint te stinken? In de ogen van veel wetenschappers ben je dan een echte smeerpoets. Zo’n vochtig doekje is namelijk een paradijs voor bacteriën, die zich er met miljoenen in ophopen. En het ergste? De volgende keer dat je je aanrecht schoonmaakt, smeer je die bacteriën vrolijk weer uit.
Hoe vies is een vaatdoekje eigenlijk?
Volgens eerder onderzoek van de Consumentenbond bevat een vaatdoekje in een gemiddeld Nederlands gezin ruim 3 miljoen bacteriën. In sommige studentenhuizen liep dat zelfs op tot in de miljarden.
Hoe komt dat? Simpel: bacteriën hebben vocht, warmte en voedingsresten nodig om zich snel te vermenigvuldigen. En in ‘vieze ’vaatdoekjes is dat allemaal voorhanden.
Niet alle bacteriën maken je ziek
Hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie Marcel Zwietering van Wageningen Universiteit plaatst de cijfers in een breder perspectief. “Micro-organismen komen nu eenmaal vaak in grote hoeveelheden voor en lang niet alle bacteriën zijn schadelijk.”
“Bovendien komen de meeste bacteriën op een vaatdoekje vooral van het aanrecht, de tafel, de gootsteen of de kookplaat en niet uit darmen of van rauw vlees; en dat is waar de notoire ziekmakers vandaan komen.”
Toch benadrukt Zwietering dat goede keukenhygiëne belangrijk blijft, ook met je vaatdoekjes, want infectieziektes liggen altijd op de loer. “Stel je morst wat vleesvocht uit de verpakking op het aanrecht, dan is de kans groot dat er Salmonella’s en Campylobacters op het aanrecht zitten. Of je pakt het doekje, net nadat je rauwe kip in je handen had, dan kunnen er wel ziekmakers op zitten. De kans is misschien niet groot, maar je wil het toch voorkomen.”
Hou het hygiënisch
Het is dan ook verstandig om verschillende doekjes te gebruiken voor verschillende plekken en doeleinden. Ben je niet zo handig met het uit elkaar houden van al die doekjes? Doe dan wat de professionals doen: Schoonmaakbedrijven gebruiken doekjes van dezelfde kleur voor dezelfde plekken (sanitair, badkamer, keuken etc.). Op die manier gaat het minder vaak mis.
Met een keukenvaatdoekje even een vlek op de vloer wegpoetsen? “Niet doen”, zeggen de experts, zeker niet als je huisdieren hebt. Je weet nooit waar je hond heeft gelopen of waar je zelf met je schoenen in hebt gestaan.
Maak ook geen borden of bestek schoon met een doekje waarmee je net het aanrecht hebt afgedroogd. Je loopt op die manier de kans dat je viezigheid op je bordje smeert die je later weer binnenkrijgt.
Hoe houd je vaatdoekjes het beste schoon?
- Spoel doekjes na gebruik goed uit met heet water en hang ze open te drogen - dus niet dubbelgevouwen op het aanrecht laten liggen, want dan komt het bacillenparadijsje weer snel tot leven.
- Vervang je vaatdoekjes elke dag en was ze minimaal op 60 graden.
- Je kunt vochtige vaatdoekjes ook heel kort in de magnetron leggen. Hiermee moet je wel een beetje oppassen want droge doekjes kunnen vlam vatten.
- Heb je je doekjes inmiddels zo vaak gebruikt dat ze - zelfs na een wasbeurt - niet meer zo fris en fruitig ruiken? Dan is het tijd voor hun laatste reis: naar de prullenbak.