Wel of geen vieze vaatdoekjes bij de gewone was doen?

vaatdoek87331715_l_normal_none.jpg

Vaatdoekjes worden meestal iets te lang gebruikt, waardoor ze een bron van bacteriën zijn. Desalniettemin worden ze vaak bij de rest van de was gegooid. Maar is dit wel zo hygiënisch of hoor je de doekjes eigenlijk apart te wassen?

Een vaatdoekje kan na 24 uur namelijk meer dan 4 miljard bacteriën bevatten. Uit onderzoek is gebleken dat ook de ziekmakende E. colibacterie hier graag vertoeft.

Samen in de wasmachine?

Maar is het hierdoor een slecht idee om je vaatdoekjes bij je gewone was te doen? Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan Wageningen University & Research, stelt tegenover RTL Nieuws dat dit geen probleem is. 'Doe de was dan wel op minstens 60 graden om de bacteriën te doden. Ze zullen de combinatie van wasmiddel en heet water niet overleven.'

Vaatdoekjes vervangen

Benieuwd naar hoe vaak je een vaatdoekje moet vervangen? En hoe zit het met het schoonmaken van je snijplank Voedselveiligheidsexpert Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum geeft in dit Radar-artikel antwoord op vragen over hygiëne in de keuken.

Vijf andere weetjes over vieze vaatdoekjes

We hebben ook een aantal andere weetjes over vieze vaatdoeken voor je op een rijtje gezet. Het Voedingscentrum geeft daarnaast antwoord op diverse lezersvragen, zoals: is het veiliger om telkens een wegwerp schoonmaakdoekje te gebruiken in plaats van elke dag een schone vaatdoek?