Hoe veilig en effectief zijn laserapparaten om thuis je benen te ontharen?

Ontharingslaser.jpg

Met laserbehandelingen kun je jouw benen, oksels en schaamsteek voorgoed ontharen. Dit kan in een ontharingskliniek, maar je kunt ook zelf een apparaat aanschaffen. Bereik je hiermee hetzelfde effect als in een kliniek? En hoe veilig is het? 

Maar eerst, wat is laserontharing?

Bij laserontharing worden je haarzakjes vernietigd door middel van pulsen van laserlicht. Er wordt gebruikgemaakt van één krachtige laserstraal die het pigment in de haarzakjes verwarmt en zo vernietigt waardoor er geen haren meer uit groeien. Voor deze vorm van ontharing moet je naar een professionele kliniek. 

Er zijn ook ontharingslasers voor thuis te koop. Dan gaat het vrijwel altijd om Intense Pulsed Light (IPL)-ontharing. Hierbij wordt het licht uitgezonden in meerdere golflengtes en kleuren, waardoor het minder sterk is dan dat van een laser. 

Ontharingslasers voor thuis zijn minder effectief

“Over het algemeen geldt: hoe hoger de power van het apparaat, hoe effectiever het de haarzakjes vernietigt. Apparaten voor thuis hebben vaak een lagere power." Dat legt Dermatoloog Anne Berthe Halk uit. Hierdoor zijn ze minder effectief, waardoor je misschien wat meer behandelingen nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. 

Maar, benadrukt de dermatoloog. “Je hebt ook minder kans op bijwerkingen zoals brandwonden en pigmentvlekken.” 

Radar heeft een Nieuwsbrief! Meld je gratis aan

Laserbehandelingen hebben altijd een risico

Halk legt uit dat laserontharing het best werkt bij mensen met een lichte huid en donkere haren. “Omdat de laser op je pigment werkt, kan het bij mensen met een donkere huid ook het pigment in hun huid aantasten. Dan kun je bijvoorbeeld pigmentvlekken krijgen.” 

Heb je een donkere huid? Dan adviseert de dermatoloog om bij een kliniek altijd te vragen of ze hier ervaring mee hebben. “Pigmentvlekken trekken niet meer weg, dus dat kan heel vervelend zijn.” 

Hoe groot is het risico van IPL-apparaten voor thuis?

Met een thuislaser zul je volgens Halk niet snel brandwonden of pigmentvlekken krijgen. “Ze zullen eerder te zacht staan dan te hard”, vertelt zij. Maar ook dat is niet zonder risico’s. “Als de power veel te laag is, beschadig je het haarzakje wel, maar gaat het niet kapot. Dan kunnen haren anders aangroeien. Bijvoorbeeld twee kleine haartjes uit een haarzakje in plaats van een.” 

Halk raadt aan om de instructies bij het laserapparaat goed te volgen en altijd eerst een klein stukje van je huid te proberen. “Dan weet je hoe je huid reageert en zou het in principe veilig moeten zijn.” 

Bronnen: Anne Berthe Halk