Hoe veilig zijn Librela of Solensia voor je huisdier? Vier vragen beantwoord

Librela en Solensia worden wereldwijd geprezen als doorbraak in de behandeling van artrose bij honden en katten. Maar online groeit het wantrouwen: in Facebookgroepen als ‘Solensia killed my cat’ delen bezorgde baasjes hun verhalen. Is die argwaan terecht? Radar vraagt het Marianna Tryfonidou, dierenarts en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht.
Waarom zijn er zorgen over Librela en Solensia?
“Toen Librela en Solensia op de markt kwamen, leek er een nieuwe, innovatieve behandelmogelijkheid te zijn voor dieren met artrose, zeker voor die gevallen waar reguliere pijnstillers tekortschieten of bijwerkingen geven. In de praktijk zien we regelmatig dieren die niet goed reageren op NSAID’s (ontstekingsremmende pijnstillers, red.) of er maag-darmklachten van krijgen. En dat zijn echt niet alleen hoogbejaarde dieren, maar ook relatief jonge.
Helaas zijn er steeds meer meldingen van bijwerkingen gekoppeld aan het gebruik van deze medicijnen. Deze meldingen komen vaker voor dan bij andere geregistreerde diergeneesmiddelen tegen artrose. Bijwerkingen komen bij elk diergeneesmiddel voor. Zeldzame bijwerkingen wordt pas waargenomen wanneer het diergeneesmiddel op de markt komt en grootschalig wordt gebruikt.”
Welke bijwerkingen kunnen optreden?
“In zeldzame gevallen zijn er meldingen van neurologische klachten, zoals spierzwakte of coördinatieproblemen. Die meldingen worden serieus genomen, maar er is nog geen bewijs van een direct verband.
De FDA (de Amerikaanse medicijnautoriteit) adviseert nu om deze mogelijke neurologische bijwerkingen toe te voegen aan de bijsluiter, zodat dierenartsen en eigenaren beter geïnformeerd zijn.
Er zijn ook meldingen van plotseling overlijden na toediening van Librela of Solensia. Dat is zorgwekkend. Maar zo’n melding betekent niet automatisch dat het overlijden door het middel kwam. Tot nu toe is er geen direct bewijs dat Librela of Solensia het overlijden veroorzaakt.”
Er is ook een zeer recente studie verschenen waar ernstige artrose ontwikkeling heeft plaats gevonden. De experts zijn van mening dat dit gekoppeld is aan langdurig gebruik van Librela. Dit lijkt veel op wat er bij mensen waargenomen wordt bij gebruik van een vergelijkbaar product voor langere tijd, in combinatie met ontstekingsremmers.
Is het beter om te stoppen met de medicatie?
“Ik snap heel goed dat huisdiereigenaren zich afvragen of ze moeten stoppen met de Librela of Solensia. Mijn antwoord is: nee, doe dat niet zomaar. De meeste huisdieren verdragen het goed en hebben er echt baat bij.
Het middel is goedgekeurd door de officiële instanties, en er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de veiligheid — onder andere bij honden die het meerdere maanden achter elkaar kregen. In een recentere studie zijn dieren zelfs tot negen maanden gevolgd zonder grote problemen.
Hoewel neurologische bijwerkingen in de bijsluiter als ‘zeldzaam’ worden genoemd in de bijsluiter, toont een onderzoek van de FDA een groeiend aantal meldingen sinds de introductie van Librela in de VS. Causale verbanden zijn nog niet definitief bewezen, maar het moet wel serieus worden genomen.”
Wat moet ik weten voordat ik mijn huisdier Librela of Solensia geef?
“Artrose is een chronische ziekte en die moet je ook als zodanig aanpakken. Er spelen veel factoren een rol, waaronder het levensstijl en lichaamsgewicht. Obesitas komt vaak ook bij dieren voor. Afvallen helpt aanzienlijk bij het verminderen van de artrose klachten, dat is wetenschappelijk bewezen.
Het is belangrijk om samen met de dierenarts een plan van aanpak te maken, te kijken naar geheel en niet alleen de medicatie. Ik doel hierop aanpassingen van voeding, beweging, en fysiotherapie.
Ernstige problemen zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen, zeker bij langdurig gebruik. Daarom is het belangrijk om samen met de dierenarts te bespreken wat het beste is voor jouw hond. Bespreek het met je dierenarts, weeg samen de voordelen en risico’s af, en meld altijd bijwerkingen — zo zorgen we samen voor de veiligheid van alle huisdieren.”
Reactie Zoetis
Radar heeft Zoetis, de fabrikant van Librela en Solensia, om een reactie gevraagd. Deze reactie vind je hier: