Hoe voorkom je cybercrime?

cybercrime.jpg

Het aantal gevallen van cybercrime is de afgelopen jaren flink toegenomen. Steeds vaker weten criminelen online persoonlijke informatie te achterhalen, waarmee ze mensen kunnen oplichten. Hoe voorkom je dat jij hier slachtoffer van wordt?


Welke vormen van cybercrime zijn er?


Van phishing tot aan software die je hele computer of telefoon blokkeert: internetcriminelen proberen mensen op allerlei manieren geld of gegevens afhandig te maken. Of allebei. 


Wapenen tegen cybercrime

Maar wat kun je doen om ervoor te zorgen dat jij niet de volgende bent die in één van hun vernuftige trucs trapt? Wij hebben tips. 

Vergrendel je telefoon goed

Gebruik altijd een code om je computer of je telefoon te vergrendelen. Kun je gebruik maken van FaceID, of vingerafdrukherkenning, maak daar dan gebruik van.

Maak gebruik van tweestapsverificatie

Zet altijd een tweestapsverificatie aan als een online account dat biedt. Dit betekent dat je naast je wachtwoord nog iets anders moet invoeren om in te loggen. Bijvoorbeeld een code die je via je telefoon ontvangt. Zo’n extra handeling is natuurlijk extra werk, maar het maakt je online activiteiten een stuk veiliger. Als hackers geen toegang hebben tot je telefoon, wordt het een stuk lastiger om je accounts over te nemen.

Update altijd

Zorg ervoor dat al je apparaten altijd de nieuwste updates hebben. Die updates zijn belangrijk, omdat daar vaak nieuwe beveiligingen in verwerkt zitten.

Installeer antivirussoftware

Installeer antivirussoftware op je computer. Meestal kun je een gratis virusscanner downloaden, maar het kan de moeite waard zijn om te kiezen voor een betaalde versie. De gratis variant beschermt tegen veel voorkomende virussen, terwijl de betaalde software vaak geavanceerde bescherming biedt tegen ingewikkeldere varianten.

Pas op met links aanklikken

Zoals gezegd: wees voorzichtig met het klikken op links in e-mailberichten. Ga liever handmatig naar de officiële website. Wil je de link toch gebruiken? Controleer dan het webadres van de link en vergelijk dit met de website van het bedrijf dat wordt genoemd als afzender. Als je met je muis op de link gaat staan, zonder erop te klikken, dan wordt het webadres zichtbaar. Een veilige link begint altijd met https. Klik nooit een link aan in Whatsappbericht als je twijfelt over de afzender.

Kies verschillende wachtwoorden

Als een site waar jouw inloginformatie staat wordt gehackt, wil je niet dat kwaadwillenden proberen of ze met jouw inlog-wachtwoordcombinatie ook bij andere sites binnenkomen. Vind je het lastig om al die verschilende wachtwoorden te onthouden? Gebruik dan een wachtwoordmanager. Dat is een programma waarmee je wachtwoorden veilig kunt bewaren. Er zijn er verschillende zoals, 1Password. 

Delen van gegevens op social media

Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke gegevens op sociale media en andere platforms. Je weet nooit altijd wie er meekijkt.

Gebruik een beveiligd netwerk

Pas zeker op met het versturen van persoonlijke gegevens als je op een onbeveiligd netwerk zit. Veel openbare Wifi-netwerken zijn onbeveiligd. Maak je veel gebruik van openbare Wifi-netwerken, dan is het gebruik van een VPN-programma verstandig. Hiermee versleutel je je gegevens. Bekende zijn NordVPN en ExpressVPN  

Maak backups

Maak regelmatig back-ups van belangrijke bestanden, zoals documenten en foto’s. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een externe USB-stick of harde schijf. Als je door ransomware niet meer bij je bestanden kunt, kan je je gegevens altijd weer herstellen zonder losgeld te betalen.