Hoe weet ik of ik loden leidingen in mijn huis heb?

loden-leidingen-8-11-2019.jpg

In bepaalde woningen is het loodgehalte in het kraanwater te hoog. Dit betreft vooral oude huizen met loden binnenleidingen. De Gezondheidsraad adviseert de resterende loden leidingen te saneren. Naar schatting zijn er nog tussen de honderd- en tweehonderdduizend huizen met loden leidingen. Hoe kom je erachter of jouw huis nog loden leidingen heeft? Radar zoekt het voor je uit.

Hoge blootstelling aan lood kan voor baby's (die flesvoeding krijgen), jonge kinderen en zwangere vrouwen een risico voor de gezondheid opleveren. Maar, waarschuwt de Gezondheidsraad, er zijn sterke aanwijzingen dat lood ook bij lage blootstelling schadelijker is dan eerder gedacht. Lood kan bij jonge kinderen tot een lager IQ leiden en bij volwassenen het risico op hart- en vaataandoeningen en chronische nierziekte vergroten. Hoog tijd dus, om die leidingen te (laten) vervangen.

Hoe herken ik een loden leiding?

Sinds 1960 worden loden leidingen niet meer gebruikt bij de bouw van huizen. Is je huis na 1960 gebouwd, heb je ze dus niet. Is je huis gebouwd voor 1960, dan check je de aanwezigheid van loden leidingen het gemakkelijkst bij de watermeter, volgens Dick Reijman van Techniek Nederland. Die vind je meestal in de meterkast. Aan allebei de kanten van de watermeter is een stukje leiding te zien. 
'Zijn deze stukjes dofgrijs van kleur? Hoor je een dof geluid als je er met een lepel op slaat? Verandert de leiding van kleur naar zilverachtig als je er met een stukje schuurpapier overheen gaat? Dan heb je te maken met een loden leiding', aldus Dick.

Lees ook: Hoelang kun je drinkwater bewaren?

Moet ik de loden leidingen laten vervangen?

'Ja, eigenlijk moet je loden leidingen zeker vervangen. Ik begrijp echter dat mensen vrezen voor de kosten,' zegt Dick. Valt het niet binnen je budget om de leidingen in je hele woning te laten vervangen? Dan is het verstandig om te beginnen met de leiding naar de keukenkraan. 'Hier haal je namelijk het meeste drinkwater vandaan, dus is vervanging het hardst nodig.' Loden leidingen worden vervangen door kunststof- of koperleidingen, die geen giftige stoffen afgeven in het drinkwater. 

Risico in een nieuwbouwwoning

Niet alleen in een woning die voor 1960 gebouwd is vind je drinkwater met hoge loodgehaltes, ook in nieuwbouwwoningen kan dit het geval zijn, waarschuwt Techniek Nederland. Nieuwe leidingen kunnen in de eerste maanden ook nog metalen afgeven aan het drinkwater. Woon je in een nieuwbouwwoning of heb je recent de leidingen laten vervangen, spoel dan telkens de kranen goed door voordat je het water voor consumptie gebruikt.

Bron: Dick Reijman - Techniek Nederland