Hoe werkt parkeren via P+R?

Goedkoop parkeren aan de rand van de stad, en je reis vervolgen met het openbaar vervoer. Dat kan via P+R. Maar let op de regels die hiervoor gelden. Want als je die niet opvolgt, kan je voordelige parkeerplek nog wel eens duur uitpakken! Radar legt uit waar je op moet letten aan de hand van 10 vragen.
P+R staat voor 'Park and Ride' oftewel: parkeren en toch doorrijden, maar dan met het openbaar vervoer. De officiële Nederlandse lezing is 'Parkeer en Reis'.
Goedkoop of zelfs gratis
P+R is een manier om auto's uit drukke stadscentra te weren. Om je te overtuigen van deze parkeergelegenheden gebruik te maken, zijn de tarieven heel voordelig. Soms parkeer je zelfs gratis. Ook je ov-reis richting het centrum, via het openbaar vervoer, is vaak gereduceerd of zelfs óók gratis. Voor wie vaak van P+R gebruikmaakt, bieden sommige gemeenten abonnementen.
Verschillende regels
De parkeergelegenheid is speciaal voor bezoekers van de stad. Het is dus niet de bedoeling dat omwonenden het als een goedkope dagelijkse stalling gebruiken. Daarom zijn er regels opgesteld waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor het goedkope tarief. Deze regels verschillen per gemeente, maar ook per parkeerplaats. Het is dus altijd verstandig om de regels van de P+R van je keuze vooraf op te zoeken.
In het overzicht hieronder geven we aan op welke regels en voorwaarden je moet letten. Helemaal onderaan vind je een overzicht van links naar de P+R-spelregels van de grote steden in Nederland.
Let op de volgende zaken:
Bij sommige P+R’s moet je vooraf reserveren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de P+R bij het Bronovo ziekenhuis in Den Haag.2. Hoe laat kom je aan?
Het parkeertarief kan afhankelijk zijn van je aankomsttijd. Zo kan het zijn dat je voor 24 uur parkeren niet 1 euro betaalt, maar 8, omdat je vóór 10 uur ’s ochtends je auto weg hebt gezet.3. Wanneer kom je aan?
Bij sommige P+R’s geldt het aangepaste tarief niet wanneer er in de buurt evenementen zijn. Denk hierbij aan de P+R bij de Amsterdam ArenA: wanneer er een voetbalwedstrijd of concert in de ArenA of Ziggodome wordt gehouden, geldt het goedkope tarief bijvoorbeeld niet.4. Hoe lang mag je maximaal staan?
Vaak geldt een maximale parkeerduur. Daarbij moet je ook nog controleren wanneer je lang mag blijven staan: door de week kan een kortere maximumduur gelden dan in het weekend, bijvoorbeeld. Overschrijd je deze termijn, dan kan het zijn dat je over de resterende uren een vol tarief betaalt.5. Reis je door met het ov?
Let op: wanneer je niet verder reist met het openbaar vervoer, geldt het speciale tarief (meestal) niet. Je hebt echter ook P+R’s waar je tegen een gereduceerd tarief een taxi kunt reserveren.6. Wanneer reken je af?
Het moment van betalen verschilt per parkeergelegenheid. Het kan zijn dat je direct na het neerzetten van je auto bij de automaat een uitrij- en/of ov-kaart afrekent. Het kan ook zijn dat je alleen je ov-kaart haalt, en pas bij terugkomst de parkeerplaats betaalt.7. Waar betaal je mee?
Niet overal kun je met contant geld betalen. Omdat de parkeerplekken afgelegen liggen en er dus geen voorzieningen in de buurt zijn, kun je er maar beter zeker van zijn dat je een pin- of creditcard met voldoende saldo tot je beschikking hebt.8. Hoeveel mensen mogen met korting meereizen, per auto?
Je betaalt per auto natuurlijk één keer het parkeertarief. Reis je vanuit die auto door met meerdere personen, let dan goed op of je passagiers een eigen ov-ticket nodig hebben, of dat je deze kunt delen. En geldt ook voor hen nog een gereduceerd tarief?9. Vanaf waar in de stad reis je terug naar de P+R?
Dit is een echte instinker. Het voordelige parkeertarief kan achteraf omslaan naar een vol tarief (bijvoorbeeld 3,50 euro per uur, in plaats van 1 euro voor 24 uur), wanneer je niet vanaf het centrum van de stad terugreist naar de P+R. Het kan namelijk zo zijn dat het goedkope tarief alléén geldt wanneer je laatste check-in binnen de centrumzone van de stad ligt. In Amsterdam is dit het geval.
De reden hierachter is dat P+R voor een bezoek aan het drukke centrum bedoeld is, en niet enkel om parkeerkosten te besparen. Reis je met de auto naar een wijk buiten het centrum, dan zal je gewoon daar moeten parkeren en het daar geldende tarief moeten betalen.10. Wanneer check je uit bij het ov?
Let ook op het tijdstip van je laatste check-uit: bij sommige P+R’s mag deze niet langer dan een uur geleden zijn, wil je voor het gereduceerde parkeertarief in aanmerking komen.
Overzicht informatie per stad
Van enkele grote steden hebben we hieronder een link gezet naar de website waar je meer informatie kunt vinden. Staat de stad van jouw keuze er niet bij? Google gewoon 'P+R' en de naam van de stad. Ben je op zoek naar een locatie, kijk dan eens rond op deze pagina van de ANWB.Regels AmsterdamRegels RotterdamRegels Den HaagRegels UtrechtRegels GroningenRegels Almere