Kwart betaalt parkeergeld via mobiel
Polluitslag.
1 op de 3 pollrespondenten maakt geen gebruik van de parkeerautomaat. Zij betalen hun parkeergeld via hun mobiel, via een vergunning of simpelweg: niet, met het risico op een boete.
De parkeerautomaat is de meest gebruikte manier om aan de verplichte kosten te voldoen. Twee derde van de 569 pollrespondenten betaalt parkeergeld op die manier. Bij veel automaten kun je tegenwoordig enkel nog met een (pin)pas betalen, en niet meer met muntjes.
Om het proces sneller en veiliger te maken, is op steeds meer plekken 'dip & go' ingevoerd: daarbij steek je je pas wel in het apparaat, maar hoef je geen pincode in te voeren: je drukt simpelweg op ‘ok’ en het geld wordt van je rekening afgeschreven.
Betalen via je mobiel
Een kwart van de respondenten betaalt parkeerkosten via de mobiel: via een sms, een belletje of via een app. Bekende aanbieders zijn Parkmobile, ANWB / Yellowbrick en Park-line. Het grote voordeel van betalen via je mobiel, is dat je niet van tevoren hoeft in te schatten hoe lang je wegblijft. Je checkt in en uit op de momenten dat je daadwerkelijk aankomt en weer wegrijdt. Je betaalt dus niet te veel, en loopt ook geen risico op een boete vanwege een overschreden parkeertijd.
Niet betaald? Groeiend risico op een boete
1 op de 100 parkeerders betaalt weleens niet, en kiest daarmee voor het risico op een boete. Dat risico wordt steeds groter, nu het op steeds meer plekken verplicht is om je kenteken in te voeren. Controle is daardoor een stuk efficiënter geworden: controle bestaat uit simpelweg kentekens scannen. Dit gebeurt soms zelfs automatisch, via apparatuur op een auto of scooter.
Staat je kenteken niet in het systeem? Dan krijg je een boete. Niet eens per se onder je ruitenwisser: sommige gemeentes laten de boete automatisch naar je huis sturen. Je kunt de boete aanvechten wanneer je je kenteken fout hebt ingevoerd, maar je zult enkel succes hebben wanneer je wel kunt bewijzen dat je betaalt hebt.