Parkeerapps: simpel een parkeerplek door mobiel te betalen

parkeren_met_parkeerapp_61985159_l.jpg

Je auto parkeren kan soms een hele opgave zijn. Waar is bijvoorbeeld nog een plekje vrij? Als je uiteindelijk toch een plekje vindt, werkt de betaalautomaat niet. Parkeerapps moeten een deel van de parkeerstress wegnemen, maar welke mobiele varianten voor het papieren parkeerticket zijn er? Radar zet vier populaire apps op een rijtje.

Parkeren in drukke gebieden kan soms behoorlijk lastig zijn. Parkeerruimte is schaars en als er al plek is moet je flink in je buidel tasten. Bovendien krijg je bij betaald parkeren meestal een papieren ticket die je kwijt kan raken. Gelukkig kun je op steeds meer plekken ook via een app op je smartphone betalen.

Parkmobile

Bij Parkmobile betaal je als enige van de apps in dit overzicht geen registratiekosten. Wel betaal je voor elke transactie die je maakt 25 cent. Mocht je vaker dan negen keer per maand parkeren dan kun je ook voor een abonnement kiezen voor twee euro per maand. Je betaalt dan niet per transactie, maar uiteraard moet je nog wel de gewone parkeertarieven betalen.

Parkmobile kan je via e-mail een herinnering sturen dat je digitale parkeermeter nog loopt. Overigens kun je ook sms-herinneringen instellen, maar hier betaal je wel 25 cent per sms voor.

Op dit moment kun je in 148 steden of plaatsen parkeren met de Parkmobile-app. Ook zijn er ongeveer zestig garages of parkeergarages bij de app aangesloten.

Parkmobile is beschikbaar voor iPhones, Android-smartphones, maar ook voor BlackBerry10- of Windows-toestellen.

Yellowbrick / ANWB Onderweg

Bij Yellowbrick moet je eenmalig tien euro betalen voordat je gebruik kan maken van de dienst , tenzij je ANWB-lid bent. Daarnaast betaal je per transactie 34 cent aan kosten. Net als bij Parkmobile kun je ook een abonnement afsluiten. Daarbij hoef je niet langer per transactie te betalen, maar moet je wel elke week 75 cent abonnementskosten betalen.  Dit abonnement kan uit als je vaker dan twee keer per week parkeert via Yellowbrick.

Bij Yellowbrick kun je geen herinnering via de mail laten versturen. Wel kun je een sms-herinnering instellen, de kosten hiervoor worden via je telefoonrekening verrekend.

Met de Yellowbrick-app kun je op 144 plaatsen op straat parkeren. Je kunt met de app ook parkeren in ongeveer honderd Q-Park-garages, maar hier heb je wel weer een speciale P+-pas voor nodig die vijf euro kost.

De Yellowbrick-app is beschikbaar voor iPhones en Android-smartphones. De app heeft geen Windows-variant.

ANWB-leden kunnen gebruikmaken van de ANWB Onderweg-app. Deze app is een samenwerking tussen de ANWB en Yellowbrick. In tegenstelling tot de normale Yellowbrick-app hoef je als ANWB-lid geen registratiekosten te betalen.

Park-line

Park-line is een dochteronderneming van Parkmobile. Voordat je de Park-line-app kan gebruiken moet je vijf euro registratiekosten betalen. De transactiekosten liggen bij de app standaard op vijftien cent, maar voorwaarde is dan wel dat je een abonnement afsluit voor 2,50 euro per maand.

Park-line geeft je de mogelijkheid om e-mailherinneringen te ontvangen. Voor 25 cent per bericht kun je ook een herinnering via sms ontvangen.

Via de Park-line-app kun je in 147 plaatsen op straat parkeren. Ook heb je de optie om in een garage te parkeren (ongeveer 400 aangesloten garages), maar hier zitten wel extra kosten aan vast. Je moet eenmalig een speciale garagekaart kopen en daarnaast ben je vijftig cent per maand extra kwijt aan abonnementskosten.

De Park-line-app is beschikbaar voor iPhones, en Android-, BlackBerry10- en Windows-smartphones.

SMS Parking

Bij SMS Parking betaal je eenmalig vijf euro registratiekosten. Daarnaast betaal je 30 cent per sms-bericht. Bij elke parkeersessie krijg je twee sms-berichten, waardoor je 60 cent transactiekosten per keer kwijt bent.  Overigens is het ook mogelijk om een abonnement af te sluiten. In dat geval betaal je 1,85 euro per maand en ben je zestien cent per bericht kwijt.

Bij SMS Parking kun je een herinnering via de e-mail ontvangen, maar tegen betaling kun je ook een herinnering via sms ontvangen.

Op dit moment kun je via SMS Parking in 123 verschillende plaatsen op straat parkeren. Het is met SMS Parking niet mogelijk om in een garage te parkeren.

SMS Parking is beschikbaar voor iPhones, Android- en Windows-smartphones.

Waar moet ik rekening mee houden bij parkeerapps?

Bij de keuze van een parkeerapp moet je rekening houden met de plaatsen waar jij vaak parkeert. Houd daarnaast rekening met je eigen parkeergedrag. Als je zelden gebruikmaakt van een betaalde parkeerplaats is het misschien overbodig om een maandelijks abonnement af te sluiten.

Bovendien moet je bij het parkeren rekening houden dat je daadwerkelijk de parkeersessie afsluit. Mocht je dit niet doen, dan kan het zo zijn dat je vijf minuten je auto parkeert, maar je hiervoor tientallen euro’s moet betalen.

Bron: Radar / Vergelijkmobielparkeren.nl