Hoe wordt gevoelstemperatuur berekend?
Veel Nederlanders zijn dagelijks op de hoogte van het weerbericht, via het journaal of een weerapp. Naast hoeveel graden het is, vertelt het weerbericht je ook hoeveel graden het buiten voelt: de gevoelstemperatuur. Die kan soms wel 10 graden verschillen van de daadwerkelijke buitentemperatuur. Hoe wordt dat berekend?
Het voelt kouder dan het is
In elk weerbericht is er ook een gevoelstemperatuur berekend. Meestal bekijk je deze bij koud of juist warm weer. Bij koud weer wordt de gevoelstemperatuur berekend aan de hand van de luchttemperatuur en de windsnelheid, gemeten op 10 meter hoogte.
- De luchttemperatuur: Hoe koud het daadwerkelijk is
- De windsnelheid: Hoeveel warmte de wind van je huid wegblaast
Je lichaamswarmte blijft rond je lichaam hangen en vormt een isolerende laag. Als het koud weer is en hard waait, voelt de luchttemperatuur kouder aan omdat de warme lucht rond je lichaam sneller wordt weggeblazen. Hoe harder het waait, hoe sneller de warme laag weg is en dus hoe kouder het voelt.
De gevoelstemperatuur geldt alleen voor mensen, niet voor dieren of objecten. Toch kan de snelheid van de wind wel invloed hebben op afkoeling. Waterleidingen en verwarmingselementen bevriezen bijvoorbeeld sneller als het vriest en hard waait.
Het voelt warmer dan het is
De berekening met windsnelheid is alleen geldig als de temperatuur lager is dan 10 graden Celsius. Ook moet het minstens 4,8 km/u waaien. Als het warmer is, of de windsnelheid lager is, dan wordt de wind niet meer relevant voor de gevoelstemperatuur.
Ligt de temperatuur hoger dan 20 graden? Dan wordt de gevoelstemperatuur gemeten door middel van een hitte-index. Die wordt berekend met de luchttemperatuur en de luchtvochtigheid.
- De luchttemperatuur: Hoe warm het daadwerkelijk is
- De luchtvochtigheid: De hoeveelheid waterdamp in de lucht
Je lichaam gebruikt zweten in warm weer om af te koelen. Als de luchtvochtigheid hoog is, kan je zweet minder snel verdampen en koelt je lichaam minder af. Zo wordt de gevoelstemperatuur berekend, die vaak hoger ligt dan de luchttemperatuur.
Vochtige warmte
Door de hoge luchtvochtigheid kan het in Nederland in de zomer daarom warmer voelen dan aan de droge warmte van de Spaanse kust.
Wordt er ook rekening gehouden met de zon?
Maar hoe je temperatuur ervaart, verschilt per persoon. De één gaat bij guur weer nog een blokje om in een t-shirt, de ander pakt zich bijna het hele jaar goed in. De gevoelstemperatuur in het weerbericht geldt voor een gezond, volwassen en wandelend persoon van gemiddelde lengte.
Zelfs op een koude winterdag kan de zon op je gezicht even heerlijk warm voelen. De invloed van de zon wordt niet meegenomen in de berekening van de gevoelstemperatuur. Toch kan direct zonlicht veel uitmaken in hoe warm of koud je je voelt. Ook wanneer je met de wind in de rug wandelt, voelt het minder koud aan.